FAMILJ 2022-07-04 KL. 19:45

Camparna som inte vill flytta på sig

Av Embla Starke Sundén

Det är 27 grader varmt och fullt med husvagnar. På vissa av längorna bor så kallade ”säsongare”, som spenderar flera månader om året i sin husvagn med tillhörande tält.
– Det är härligt att få ett umgänge med sin omgivning, det finns många att prata med här som man verkligen lär känna, säger Monica Fjörstad, en av ”säsongarna”.

Camparna som inte vill flytta på sig
Johan och Monica Fjörstad. Foto: Embla Starke Sundén

I delen där många av ”säsongarna" bor sitter Monica och Johan Fjörstad under sitt parasoll. De har just ätit glass. Paret har bott deltid på campingen i 17 år, och trivs väldigt bra med det.
Paret har under hela sitt 60-åriga äktenskap campat mycket. När deras dotter och son var små bilade de ofta ut i Europa och campade, bland annat i Spanien och i forna Jugoslavien. Då bodde de i tält istället för i husvagn.
Med åren kändes det mer bekvämt att vara på ett och samma ställe. Efter några år i Apelviken började de istället åka till Åsa Camping. Husvagnen är deras hem mellan mitten av april till mitten av september varje år.
– Innan vi var pensionärer campade vi inte hela säsonger, då var vi iväg några veckor i sträck. När vi sedan ville campa under längre tid försökte vi hitta ett ställe där det fanns plats att vara under hela säsongen. Vi trivdes bra här, så vi blev kvar. Husvagnen står här året om, dock utan el på vinterhalvåret, berättar Monica.
De tycker mycket om att vara på campingen, den passar paret bra då den är rätt liten och lugn. Dessutom finns allt de behöver nära till hands. Monica tycker om att simma i havet och Johan tycker om att promenera längs stranden och prata med boende eller de som han möter längs vägen. Det arrangeras också aktiviter och festligheter. I år var det midsommarfest för första gången på tre år. Monica och Johan är glada att aktiviteterna är igång igen efter uppehållet i och med pandemin.
– Vi bor i höghus i Göteborg och trivs väldigt bra där. Men man träffar ju inte folk på samma sätt, man stöter mest på varandra när man går från a till b. Det här gör ju att man får umgänge med sina grannar. Vi har ju verkligen lärt känna folk här, framför allt de som också är här varje säsong, säger Monica.
– Vi promenerar mycket, på campingen och längs stranden. Jag tycker mycket om att prata med folk som bor här omkring, säger Johan.
– När man inte har setts sedan förra året har man ju dessutom en hel del att prata om, lägger Monica till.


Fakta:

Monica Fjörstad
Ålder: 78
Född: Göteborg

Johan Fjörstad
Ålder: 88
Född: Bergen, Norge

Barn:
Dottern Madeleine, 60 år
Sonen Tony, 58 år


SENASTE TV-NYHETERNA

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
POLITIK 2022-08-19 KL. 09:00

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Medmänsklig jubilar firar 30 år
NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

MP vill ha kommunalt artansvar
POLITIK 2022-08-18 KL. 18:00

MP vill ha kommunalt artansvar

Snart dags att rösta - så gick det 2018
NYHETER 2022-08-18 KL. 12:20

Snart dags att rösta - så gick det 2018

Bergands EM är över för denna gången
SPORT 2022-08-18 KL. 11:00

Bergands EM är över för denna gången

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.