FAMILJ 2023-11-19 KL. 20:00

Alexandra skrev boken hon själv hade behövt

Av Malin Söderlind

Med korta exempel och roliga illustrationer beskriver Alexandra Garle situationer som uppstår kring barn med ADHD och autism. Hon vill hjälpa barnen genom att berätta för alla som har med dem att göra varför ”normal uppfostran” inte fungerar och hur man kan göra istället.

Alexandra skrev boken hon själv hade behövt
Alexandra Gerle brinner för att hjälpa barn och ungdomar med NPF-diagnoser. Hon har skrivit en bok, coachar och håller föredrag för alla som möter barnen i sin vardag.

TV-klipp och nyheter

Som förälder till barn med NPF, NeuroPsykiatriska Funktionsnedsättningar, duggar utmaningarna tätt. När Alexandras barn fick sina diagnoser blev det enklare för henne att förstå deras behov.

– Det svåra är att få omgivningen att förstå. Många NPF-föräldrar får arga blickar och kommentarer om att man skämmer bort barnen, när det egentligen handlar om att hjälpa dem för att klara av situationen, berättar Alexandra.

I boken skriver hon om ett barn som skriker för att det är fel tallrik på bordet och gästerna tycker att föräldrarna ska stå på sig, att man ska lära sig att acceptera den tallriken man får.

– Barnet kan ha ångest och redan gjort avkall på flera av sina behov bara genom att ha gäster på besök i sitt eget hem. Då kan något så enkelt som att få äta på en viss tallrik eller att ha ett glas i rätt färg vara tryggheten som behövs, förklarar Alexandra.

Enkelt och snabbläst

– Det är bra med fördjupade studier på hundratals sidor, men mitt i allt det jobbiga behöver man litteratur som går snabbt och lätt att ta till sig. Jag vill att min bok når föräldrar, släktingar och vänner, men också all personal som möter barn med speciella behov i skolan och inom vården. I mitt jobb som lärare har jag fått relativt lite utbildning. Man behöver de praktiska lösningarna och insikten att vi alla är olika med olika behov, säger Alexandra.

Hon har fått fin respons på boken. Många känner igen sig, även vuxna utan diagnos som också känner obehag av plötslig kroppskontakt eller mår bra av att saker är i en viss ordning.

Hörselskydd och musik

Alexandra hade ett starkt driv att skriva boken.

– Jag sög i mig all kunskap och ville hjälpa andra, så jag samlade material med exempel och lösningar. Till slut valde jag att avsluta min anställning och sökte starta eget-bidrag för att kunna göra klart boken, berättar hon.

En intensiv tid följde. De två barnen med diagnos och en ny bäbis som precis hade gjort entré tävlade om uppmärksamheten när Alexandra satt vid köksbordet med musik i öronen och hörselkåpor ovanpå och skrev ihop boken under sitt företag Annorlunda Avtryck AB.

Exempel på situationer hemma och i skolan beskrivs med praktiska lösningar i ett format som är lätt att ta till sig.

– Jag skrev om den många gånger och gjorde egna illustrationer. Det var viktigt för mig att äga min egen bok, så istället för att jaga förlag, anlitade jag bland annat en redaktör och en lektör som hjälpte mig genom att ställa frågor och korrekturläsa. Slutligen tog jag hjälp av Anders Nyman på Whip Media som satte boken grafiskt och ordnade med tryck och distribution. 2022 såg han till att jag var med på bokmässan och signerade min bok, säger Alexandra.

Säljande förvaltare sökes

Idésprutan Alexandra har drivit flera företag tidigare och har lätt för att dra igång projekt. Boken har sålt bra för en debuterande författare, omkring 1200 exemplar och har ungefär dragit in lika mycket som hon satsade av sina besparingar för att producera den. Nu jobbar hon deltid som yrkeslärare på hotell- och turistprogrammet, men trots att hon har hållit flera lektioner i marknadsföring och hjälper unga företagare, så tycker hon inte om att marknadsföra sin egen produkt.

– Jag har pratat med BUP och kommunen och fått fin respons på boken. Jag har också erbjudit att komma och prata kring bemötande av barn och ungdomar med NPF-diagnos, men hittills har de inte bokat in mig. Det bästa för mig skulle vara att samarbeta med en person som gillar att sälja och förvalta, då skulle den kunna jobba vidare så att boken finns tillgänglig där den behövs som bäst, funderar Alexandra.

Alexandra Garle

Bor: I Kungsbacka

Arbete: Yrkeslärare på gymnasiet inom bland annat handel och hotell. Författare, coach och föredragshållare inom ämnet barn med autism och ADHD i företaget Annorlunda Avtryck AB

Familj: Tre barn, varav två har NPF-diagnos

Aktuell med: Boken ”Jobbiga Underbara Ungar”

Tycker är roligt: Padel, skidåkning och att komma på roliga/annorlunda lektionsupplägg för eleverna

Det vet inte många om mig: Att jag har köpt ett munspel och övar för att kunna spela i uppträdanden inför eleverna

Hemsida: www.annorlundaavtryck.se

ANNONSSegervrålet för
SPORT 2023-12-09 KL. 20:24
Premium

Segervrålet för "nya" Onsala – som redde ut paniken

Bildextra från derbyt

TV-klipp och nyheter

En vinnare i släktduellen i elitseriedebuten
BANDY 2023-12-09 KL. 19:11
Premium

En vinnare i släktduellen i elitseriedebuten

"Det blir kanske någon gliring"

Lyckad Särödag trots ruskväder
NYHETER 2023-12-09 KL. 18:00
Premium

Lyckad Särödag trots ruskväder

Krönika: Youtube tröstar pappa
KRÖNIKOR 2023-12-09 KL. 12:00
Premium

Krönika: Youtube tröstar pappa

Debatt: Tack för showen
DEBATT 2023-12-09 KL. 11:00

Debatt: Tack för showen

Dyrare att bo i riskområden
NYHETER 2023-12-08 KL. 12:45
Premium

Dyrare att bo i riskområden

Lärare misshandlad på skola
NYHETER 2023-12-08 KL. 11:00
Premium

Lärare misshandlad på skola

Husägare stäms på en miljon
NYHETER 2023-12-08 KL. 07:00
Premium

Husägare stäms på en miljon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-12-09 KL. 18:53
19-åringens match slutade på akuten
Premium | NYHETER 2023-12-09 KL. 18:00
Lyckad Särödag trots ruskväder
Premium | NYHETER 2023-12-09 KL. 14:00
Blåvittstjärnor signerade på Hede
BANDY 2023-12-09 KL. 13:35
FBK-lån kastas in direkt
Premium | KRÖNIKOR 2023-12-09 KL. 12:00
Krönika: Youtube tröstar pappa
DEBATT 2023-12-09 KL. 11:00
Debatt: Tack för showen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.