Annons

Eldade i skog under extremtorkan – pojkar åtalas för mordbrand

De tre pojkarna eldade i ett skogsparti – under den extrema torkan i somras. Nu åtalas trion misstänkta för mordbrand.
Nyheter | 23 Oktober 2018 14:36

I åklagarens bevisning finns bland annat bilder från de misstänktas telefoner. Foto: Polisens förundersökning

 

De tre pojkarna eldade i ett skogsparti – under den extrema torkan i somras. Nu åtalas trion misstänkta för mordbrand.

 

Den var en lördagskväll i juli som en man slog larm efter att ha sett ett ungdomsgäng gå in i en skogsdunge utanför Älvsåkerskolan. Efter att ha känt röklukt gick han in i skogsdungen, och möttes där av flera glödande småbrasor. Mannen hämtade vatten och släckte glöden, som var knappt 100 meter från närmaste bebyggelse.

– Det hade kunnat få förödande konsekvenser om det inte vore för vittnet. Han gjorde en väldigt bra insats, sa Lotta Collin, gruppchef på polisen i Kungsbacka till Norra Halland efter händelsen.

 

En handfull minderåriga personer greps av polis samma kväll. Nu har tre pojkar i 15-årsåldern åtalats vid Varbergs tingsrätt misstänka för mordbrand.

Pojkarna ska ha satt eld på bland annat mossa, löv och annan torr vegetation. Totalt hittade polisen fem ställen där det hade brunnit. På platsen hittades även två mattor och en burk med hårspray. Brottet rubricerades inledningsvis som försök till grov mordbrand – brottet ansågs vara grovt på grund av den rådande torkan samt att brandplatserna var i anslutning till tätbebyggt område och det fanns stor spridningsrisk.

 

I åklagarens bevisning finns bland annat filmer från pojkarnas mobiltelefoner samt övervakningsfilm från Älvsåkersskolan och den butik där de ska ha köpt hårsprayen.

 

Pojkarna har i förhör medgett vad som har hänt, men nekar till brott.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Elnätspriset: Kungsbacka dyrast i Halland

Jobb & Pengar Trots en sänkning har Kungsbacka den högsta elnätsavgiften för lägenheter i Halland. 106,3 öre per kilowattimme. ...

Frontade misskött bolag – döms för brott

Jobb & Pengar Den 46-årige kungsbackabon stod registrerad som styrelseledamot i bolaget. Men i själva verket sköttes och ägdes fö...

Debatt: Naturens mångfald hotas

Debatt Sånglärkans drill var länge ett av de tydligaste vårtecknen. Men det vi förknippar med årstidernas ...
Annons