Det är på andra sidan linjen allt är ovanligt
På planen är allt som vanligt. Men om blicken vänds bort från linjerna ser det helt annorlunda ut. Hur påverkas tre lokala föreningar på tre olika nivåer av de speciella arrangemangen?
Det är minst sagt speciella tider för att arrangera matcher.
SPORT. Johan Falk sippar på kaffet medan HK Aranäs damlag värmer upp. Ett vanligt år hade det minuterna innan matchen strömmat in folk på läktarna. HK Aranäs marknadsansvarige har fått en annan roll än han hade tänkt sig när han anställdes av klubben 1 december 2019. Pandemin har medfört att kassakon Aranäs open ställdes in och föreningen har sagt upp sin klubbchef. Minuterna innan matchstart funderar Johan Falk på om motståndarna fått fika, finns det handsprit, är headset framdragna till spelarintervjuer och fungerar ledskärmarna? Han kallar sig själv för vaktmästare.
– Jag jobbar med allt. Mitt mål är att få Aranäs att må fantastiskt bra.
Förberett storslagen fest
Klubben hade förberett för en storslagen återkomst i Handbollsligan för herrlaget. De skulle göra hela ishallen till ett blåvitt hav med halsdukar och mössor. När herrarna två timmar senare tar sig an IK Sävehof är det precis lika tomt. Maxgränsen är satt till 50 åskådare.
En blick upp på den temporära hemmaborgen visar nästan fler neonfärgade västar än vanliga åskådare.
– Vi har 25-30 som måste arbeta varje match. Det är lite färre än i vanliga fall, eftersom vi inte har kiosk eller lottförsäljning. Men det är i stort sett samma antal som att arrangera för 1 000 personer, säger Johan Falk.
Vad har varit det svåra i matcharrangemangen?
– Man måste tänka ett steg längre. Vi har inte kunnat ha buffé i vår vip. Man måste ha publikvärdar som ser till att folk sitter på varannan rad.
Det krävs åtgärder från föreningarnas sida för att försöka stävja spridningen av viruset.
En annan svårighet är att hålla koll på alla inne i hallen. HK Aranäs har haft trippelarrangemang, där damerna, herrarna och ett B-lag spelar efter varandra. Dessutom kan det vara en ishockeymatch samtidigt i B-hallen.
– Det är ett merjobb att hålla koll på alla i hallen för att kunna smittspåra. Vi släpper inte ens in A-lagen på läktaren för att se de andras match, de får hålla sig som alla andra. Det har gått helt okej, i början var det mycket spring i korridorerna. Nu var det ingen som inte skulle vara där, säger Johan Falk efter föreningens senaste hemmamatcher.
Hade hoppats på 500
Klubben har valt att fördela de 50 biljetterna till sponsorerna, detta för att visa sin uppskattning till dem. Utan deras pengar hade elitsatsningen aldrig kunnat genomföras. Johan Falk funderar på om man vant publiken att man stannar hemma även när pandemin är över. Det går trots allt att följa dem på tv:n.
– Klart det finns en risk att vi tappar publik.
Det är tre dagar sedan beskedet kom att publiktaket höjs till 300 från och med november.
– Då hade vi behövt 8-10 personer till. Vi hade behövt ha fler entrévärdar men även kövärdar utanför arenan. Det är vårt ansvar att se till att köerna hålls med distans.
Johan Falks mål att få HK Aranäs att må fantastiskt bra är inte det lättaste i en pandemi. För en elitklubb är publikintäkter vitala. En ökning till 300 skulle medföra en hjälp, men de hade hoppats på 500.
– Vi hade allt i egna händer tills det att de inte gick upp till 500 åskådare. Nu sitter vi i händerna för att få ersättningen som RF (Riksidrottsförbundet) ska dela ut. Blir det inget då blir det verksamhetskritiskt.
Valt att spela utan publik
Onsala IBK:s lagkapten David Berntsson gör sig redo att teka igång hemmamatchen mot Vinberg i tvåan. Läktaren i Presse idrottshall är långt ifrån full. Onsala IBK har tagit beslutet att inte ha någon publik på sina matcher.
– Vi har så dåliga hallar ur ett publikt hänseende. Det ska vara två meter till sargkanten, det är ganska omöjligt i Presse. Det är ingen idé att vi har publik där, säger ordförande Lisette Wallström.
På Rydet där ungdomslag spelar skulle de kunna få in en del åskådare, men vägen till läktaren är smal. Det skulle lätt bli tajt där, så därför valde klubben att inte heller där släppa in publik.
– Vi streamar och filmar så mycket vi kan. Medföljande chaufförer som behövs skrivs upp som funktionärer. Alla skrivs upp, vi behöver namn och telefonnummer om vi skulle få ett fall av corona, säger Lisette Wallström.
Listorna har fungerat, det har varit svårare att pedagogiskt förklara för spelarna varför de får stångas på planen men inte duscha i hallen efteråt. För Onsala IBK:s ordförande har säsongen inneburit en stor skillnad. Hon är aldrig i hallen när det nalkas match längre – det har endast blivit en hittills, en vanlig säsong brukar hon halvt bo där.
– Det är fruktansvärt jobbigt. Jag vill hänga i hallen. Du träffar lagen, ledare och knyter band och skapar en föreningskänsla. Föreningskänslan försvinner, det är inte så lätt att skapa kontakt i dag. Jag märker inte av hur vi har det i hallarna, säger Wallström som även berättar att alla köpt föreningens beslut att ha det publikfritt.
– Vi vinner inget på att ha tio åskådare. När vi har hallar som inte riktigt tillåter det behöver vi inte mecka. Det är för trånga utrymmen. När vi förklarade det förstod alla att det var dumt att ta in publik.
Kommer i kontakt med fler
Varla IBK, vars herrlag vann publikligan i ettan i fjol med 213 åskådare i snitt, är aktiva i flera olika hallar i kommunen. Hallands innebandyförbund har tagit fram specifika riktlinjer för varje hall i regionen. Klubbens ordförande Johan Manning menar att den största utmaningen vid arrangemangen har varit hur de ska kommunicera.
– Det är så många regler och det är så många personer som ska hjälpa till. Vissa saker kan tolkas på olika sätt. Det har inte blivit ett problem men vi har pratat om hur vi kommunicerar på rätt sätt, det är viktigt.
Hittills har han inte märkt av några specifika negativa konsekvenser. Två i styrelsen arbetar aktivt med arrangemangen. Föreningens ungdomslag har ett löpande schema för att hjälpa till vid representationslagens matcher som streamas. Det kommer klubben att fortsätta med även efter pandemin. Att det behövs fler funktionärer i dessa tider har fört med sig en oväntad sak.
– Vi snappar upp fler personer som kan tänka sig att hjälpa till vid mer än en match. Vi når ut till fler. Ju fler som är inblandade, desto fler idéer om hur man ska göra något får man, säger Johan Manning.
I Lindälvshallen, där A-lagen spelar, skulle de förmodligen kunna ta in fler än 50 åskådare nu när den restriktionen lättats.
– Tanken är att markera upp bänkraderna med en distansering mellan platserna, så får vi se hur många det blir.
Dystert besked
Omständigheterna till trots. Såväl Lisette Wallström som Johan Manning är överens om en sak. Att det krävs speciella lösningar i speciella tider spelar ingen roll. Det viktigaste är att de har fått bedriva matchverksamhet.
– Vi blir bättre och bättre på att hantera situationen. Det kunde ha varit en situation när vi får stänga ner, säger Johan Manning.
– Det viktigaste är att vi får spela matcher och ha ”business as usual”, säger Lisette Wallström.
I tisdags kom beskedet som pajade den vanliga ruljangsen. Inga matcher förutom för eliten får spelas.
För HK Aranäs fortsätter A-lagen spela, men 300 på läktarna och ett välkommet ekonomiskt tillskott var bara att glömma. Det kommer dröja innan HK Aranäs får plocka fram halsdukarna de har redo. I stället är det viktigaste datumet den 16 november. Då kommer RF:s besked om vilka klubbar som får kompensationsstöd.