DEBATT 2024-08-24 KL. 10:00

Krönika: Glorian har hamnat lite på sned

Av Stefan Pettersson

Krönika: Glorian har hamnat lite på sned

TV-klipp och nyheter

Har ni fina blomsterarrangemang och en välkomnande park med fontän?

”Det har vi haft, men det är si och så med det numera. Kommunen måste spara.”

Har ni gott om vatten i era trakter? Det har väl regnat mycket?

”Nej vi hade bevattningsförbud redan i maj. Och det hängde i in i juli. Kommunen växer utan att vattentillförseln har ökat.”

Men gott om el har ni väl, ni som bor nära Ringhals?

”Nej det har vi absolut inte. Vi har haft åtta strömavbrott redan i år och vissa har drabbats ännu värre. Nätbolaget Ellevio skyller på otur och eftersatt underhåll av elnätet, trots att det är bolagets ansvar att sköta elnätet.”

En fiktiv dialog, men som skulle kunna vara verklig. När jag för första gången, för fem år sedan, satte min fot i Kungsbacka så förvånades jag över att gräsmattor, rabatter och blomsterarrangemang var så välskötta. I Motala, där jag bott i nästan 50 år, var det inte lika välskött. Det blev en krönika om upplevelse-lyftet i och med flytten till Kungsbacka.

Men de senaste åren har något hänt. Sparivern har slagit till och det märks tydligt. Det växer igen på sina håll och fontänen är trasig. Allt handlar om prioriteringar, men nog borde det finnas pengar till att göra vår kommun inbjudande? På sina håll ser det förfärligt ut.

Nu går det självklart att leva och ha det bra i Kungsbacka, trots bevattningsförbud och rabatter som växer igen. Men strömavbrotten… Årets åtta strömavbrott i vårt hushåll är en helt galen siffra! Och andra hushåll har haft fler avbrott än så. Nu kan inte Ellevio lastas för alla avbrotten, i vissa fall har det varit yttre påverkan.

Men det duger inte att det är strömavbrott så ofta. Vad gör då våra politiker åt saken, på lokal- och riksplanet? Bullrar politikerna och kräver bättring och mer kontroll av hur elnätsägarna sköter sig? I så fall har det bullrats väldigt tyst och om det har pågått någon tyst diplomati så har den varit väldigt tyst. Politiker brukar vara snabba att berätta om det gjorts något initiativ i en aktuell fråga, så det har nog inte hänt så mycket. Jag har gärna fel på den punkten. För även om Ellevio lägger ner stora summor på att underhålla elnätet så verkar det inte räcka till. Och om inte våra folkvalda agerar för att försöka få till en förändring, vem ska då vara en nagel i ögat på elnätsbolagen? Jag tror inte att makthavarna vill förknippas med: Kungsbacka – kommunen med flest strömavbrott.

Ha en trevlig helg.

Stefan Pettersson, chefredaktör



TV-klipp och nyheter

20 snabba frågor till karismatiske tränaren
HANDBOLL 2024-09-12 KL. 14:00
Premium

20 snabba frågor till karismatiske tränaren

✔ Regeln han vill ändra ✔ Orosmolnet ✔ Drömvärvningen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2024-09-12 KL. 18:17
Brand i villa
NYHETER 2024-09-12 KL. 17:31
Bil stulen på parkering

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Många har säkert undrat vad det är för ett litet hus som nyligen återställts vid Lindomemotet längs E6:an. Under våren tog den gamla smedjan form igen och påminner nu om gården som länge låg där.