Svenskarnas oro för omvärldsläget är rekordstor, enligt en aktuell undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Den säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde är det som oroar mest – 44 procent av svenskarna i undersökningen är mycket oroliga för militära konflikter. I oroliga tider är det extra viktigt att satsa på relationer och samarbete i vårt närområde. I samband med Nordens dag vill vi i Föreningen Norden påminna om möjligheterna i vår region och hur vi alla kan bidra till att stärka banden över gränserna. Den värld vi känner sedan kalla krigets slut är inte längre att räkna med.
De nordiska länderna är små var för sig, men tillsammans utgör vi en stark och nära gemenskap. Vi delar språk, kultur och välfärdssystem, och vi har utvecklat unika formella strukturer för samarbete mellan våra parlament och regeringar. Tillsammans i Norden är vi 27 miljoner människor, med starka ekonomier och hög innovationsförmåga.
Nordisk sammanhållning och integration byggs inte ovanifrån, utan genom att människor möts, delar erfarenheter och samarbetar. Därför är invånarnas och civilsamhällets aktiva involvering i det nordiska samarbetet särskilt viktig i tider av kris. Mellanfolkliga relationer och gemenskap skapar tillit mellan människor och bidrar till en långsiktig och hållbar civil beredskap i Norden.
Det nordiska samarbetet som det ser ut idag har sin grund i erfarenheter som formades efter första världskriget. Att arbeta närmare varandra över gränser visade sig vara en styrka som har skapat förutsättningar för ökat välstånd och starkare samhällen i Norden. Samarbetet drevs fram av invånarna själva och organiserades genom folkrörelser, som exempelvis Föreningen Norden. Genom innovativa initiativ har dagens nordiska samarbete utvecklats.
För att möta dagens och framtidens utmaningar tillsammans i vår region behöver vi utveckla och stärka samarbetet på flera plan. Kommuner och regioner: Utveckla former för ökad samverkan på mellanfolklig nivå. Genom att använda befintliga samarbetsstrukturer kan vi stärka invånares och kommuner och regioners roll i att skapa en stabil och hållbar gemenskap mellan människor i Norden.
Det kan bland annat ske genom satsningar på erfarenhetsutbyten mellan kommuner i olika nordiska länder, genom utbyten mellan föreningar, fler gemensamma mötesplatser, utbildningsinitiativ och förbindelser mellan unga och yrkesverksamma över gränser.
Invånare: Engagera och organisera er. I samband med Nordens dag den 23 mars vill vi i Föreningen Norden uppmuntra fler att ta del av den mångfald och gemenskap som finns Norden. Föreningen Norden arbetar dagligen för att bygga relationer mellan människor i vår region. Genom att delta i vår verksamhet kan du vara med och bidra till en starkare nordisk gemenskap.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.