DEBATT 2024-02-13 KL. 09:51

Debatt: Vi måste berätta om Förintelsen

Debatt: Vi måste berätta om Förintelsen
S vill att elever ska få möjlighet att resa till Förintelsens mötesplatser. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Kunde han hålla tillbaka tårarna? Vad sa han till barnen och vad sa de till honom? Hur tröstade han barnen vars barnsliga ovisshet var det enda skydd mot det som skulle komma? Janusz Korczak valde att stanna hos sina hundratals barn från barnhemmet i Warszawas ghetto. Han kunde fly till säkerhet och fick chansen men vägrade. Han avvek aldrig, han valde att följa barnen och höll dem i handen till tågperrongen dit de tillsammans blev tvingade att stiga på tåget av SS-soldaterna. Slutstationen för tåget var förintelselägret Treblinka. Janusz Korczaks gärning är en av många berättelser som handlar om det djupt mänskliga bland det mest omänskliga vi mött, Förintelsen.

Förintelsen handlar om människor som du och jag, som blev bestraffade på det mest ohyggliga sätt för sina brott. Det brottet var att de var judar. Antisemitismen, med gamla anor i Europa, måste förebyggas och motarbetas och förpliktigar oss som medmänniskor att aldrig glömma. Vi måste säkerställa att våra barn får en insikt om antisemitism och förstår vad det antisemitism är för att kunna bemöta det.

Socialdemokraterna i Kungsbacka har lagt förslag och vill berika våra ungdomars livsåskådning och förståelse för vilka brott som följer i antisemitismens fotspår. Vi vill att Kungsbackas ungdomar ska få möjlighet att resa till Förintelsens minnesplatser. Vi måste fortsätta att berätta historierna om de brott mot mänskligheten som kulminerade i Förintelsen. Berättelsen om Janusz Korczak är en av dem. Hans livsgärning har för övrigt handlat om barns förmågor, egenskaper och inte minst rättigheter. Hans verk har också legat till grund för FN:s Barnkonvention.

Vi Socialdemokrater ser med oro på att vår motion om hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser har börjat få avslag i en del nämnder av det M-ledda styret. Vi hoppas att den allians som styr i Kungsbacka hinner reflektera över detta innan slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

Om det bland kommunfullmäktiges 61 ledamöter blir en majoritet som säger ja till motionen så kommer våra barn att få med sig ovärderliga insikter och kunskap om antisemitismen och vilka följder avhumanisering kan föra med sig.

Magdalena Sundqvist (S)

Johan Tolinsson (S)

Ermin Skoric (S)

Shabnam Zamani (S)

Per Gunnarsson (S)



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.