DEBATT 2024-02-13 KL. 09:51

Debatt: Vi måste berätta om Förintelsen

Debatt: Vi måste berätta om Förintelsen
S vill att elever ska få möjlighet att resa till Förintelsens mötesplatser. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Kunde han hålla tillbaka tårarna? Vad sa han till barnen och vad sa de till honom? Hur tröstade han barnen vars barnsliga ovisshet var det enda skydd mot det som skulle komma? Janusz Korczak valde att stanna hos sina hundratals barn från barnhemmet i Warszawas ghetto. Han kunde fly till säkerhet och fick chansen men vägrade. Han avvek aldrig, han valde att följa barnen och höll dem i handen till tågperrongen dit de tillsammans blev tvingade att stiga på tåget av SS-soldaterna. Slutstationen för tåget var förintelselägret Treblinka. Janusz Korczaks gärning är en av många berättelser som handlar om det djupt mänskliga bland det mest omänskliga vi mött, Förintelsen.

Förintelsen handlar om människor som du och jag, som blev bestraffade på det mest ohyggliga sätt för sina brott. Det brottet var att de var judar. Antisemitismen, med gamla anor i Europa, måste förebyggas och motarbetas och förpliktigar oss som medmänniskor att aldrig glömma. Vi måste säkerställa att våra barn får en insikt om antisemitism och förstår vad det antisemitism är för att kunna bemöta det.

Socialdemokraterna i Kungsbacka har lagt förslag och vill berika våra ungdomars livsåskådning och förståelse för vilka brott som följer i antisemitismens fotspår. Vi vill att Kungsbackas ungdomar ska få möjlighet att resa till Förintelsens minnesplatser. Vi måste fortsätta att berätta historierna om de brott mot mänskligheten som kulminerade i Förintelsen. Berättelsen om Janusz Korczak är en av dem. Hans livsgärning har för övrigt handlat om barns förmågor, egenskaper och inte minst rättigheter. Hans verk har också legat till grund för FN:s Barnkonvention.

Vi Socialdemokrater ser med oro på att vår motion om hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser har börjat få avslag i en del nämnder av det M-ledda styret. Vi hoppas att den allians som styr i Kungsbacka hinner reflektera över detta innan slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

Om det bland kommunfullmäktiges 61 ledamöter blir en majoritet som säger ja till motionen så kommer våra barn att få med sig ovärderliga insikter och kunskap om antisemitismen och vilka följder avhumanisering kan föra med sig.

Magdalena Sundqvist (S)

Johan Tolinsson (S)

Ermin Skoric (S)

Shabnam Zamani (S)

Per Gunnarsson (S)Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in
NYHETER 2024-02-26 KL. 07:41
Premium

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in

Men kommunen osäker på om förändringen är rätt

TV-klipp och nyheter

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York
NYHETER 2024-02-25 KL. 13:00
Premium

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York

... och handbollsklubben behövde komma på fötter

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden
NYHETER 2024-02-25 KL. 09:00
Premium

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden

Vill återskapa huset i Åsa som hon själv har ritat

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.