DEBATT 2024-01-30 KL. 10:00

Debatt: Var är skyddsrummen i Kungsbacka?

Debatt: Var är skyddsrummen i Kungsbacka?
Projektsamordnare Johanna Sodeus i skyddsrummet intill nya idrottshallen i Varlaskolan. Arkivbild: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Undertecknad har några frågor samt funderingar var skyddsrummen finns i vår kommun.

Jag är medveten om att det är MSB och inte kommunen som är ansvariga. Men kanske någon ändå kan ge svar på de frågor jag ställer. Gick in på Kungsbacka kommuns hemsida, där detta går att läsa: ”Skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. Här får du veta mer om var de finns, hur de fungerar och vem som ansvarar för dem”.

Jag sökte och hittade då fem olika adresser till skyddsrum med samma gatunamn som där jag bor. Nästa fråga som man skulle få svar på via kommunens hemsida: Vem ska bege sig vart? Svar som ges: Du tar dig till det skyddsrum som är närmast.

En fråga som dök upp. Om ett skyddsrum ligger närmast men inte har den fastighetsägare som jag hyr av, får jag då använda det skyddsrummet?

Vidare går att läsa: Att känna till ditt närmsta skyddsrum är en del av hemberedskapen. Bra är väl då att invånare får information, alla kan ju inte googla eller tänker på att ta reda på detta!

Vidare stod: Alla fastigheter med skyddsrum är märkta med skyddsrumsskylt på husfasaden. Eftersom det inte fanns någon bild, så googlade jag fram att skylten är på vit botten med gul fyrkant i den en blå trekant.

Nästa fråga man skulle få svar på var: Hur många skyddsrum finns det? I Kungsbacka kommun finns det enligt MSB:s skyddsrumskarta 167 skyddsrum.

Min fråga, stämmer denna uppgift? Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Skyddsrum är bara ett av flera sätt att skydda befolkningen vid fara under höjd beredskap. Bra är väl då att få information var de finns.

Fortsatt text från kommunens hemsida: Vem ansvarar för att iordningställa skyddsrummen? Det är respektive fastighetsägare som har underhållsansvaret för skyddsrum. När ett skyddsrum är klart att användas ska det finnas vatten upptappat i kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Iordningställandet får ta max 48 timmar. Mat och exempelvis hygienprodukter finns inte i skyddsrummen. Det behöver du ta med själv.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) ansvarar för tillsyn av skyddsrum. Undrar då, har MSB gjort detta i skyddsrummen i kommunen?

Till sist: Finns det planer på att färdigställa fler? Svaret som ges: Eventuell nyproduktion av skyddsrum utgår från bedömd hotbild samt regeringens och riksdagens inriktning för skyddsrumsverksamheten.

MSB har nyligen fått i uppgift att utreda behovet av befolkningsskydd. I den utredningen är skyddsrum en del tillsammans med frågor om tillgång till skyddsmasker, filter och mycket annat. Hur ser tillgången av detta ut i kommunen?

Bra att veta är detta: Får jag ta med mig mina husdjur till skyddsrummet? Nej, skyddsrummen är endast avsedda för människor.

Ser fram emot svar på frågorna samt ytterligare info.

Agnetha Ernegård, Kungsbacka FramtidspartiTV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.