DEBATT 2023-12-07 KL. 14:00

Debatt: Upptäck arbetslivet under gymnasiet

Debatt: Upptäck arbetslivet under gymnasiet

TV-klipp och nyheter

Vet du vad du vill bli när du blir stor? Eller vad du vill plugga eller arbeta med efter gymnasiet? Om du känner dig osäker är du inte ensam. Många ungdomar har svårt att välja sin framtid. Därför tycker vi i alliansen att gymnasiet borde ge alla elever chansen att upptäcka arbetslivet redan under gymnasietiden.

I en tid när förändringar sker snabbare än någonsin tidigare, är det viktigt att vi visar vilka möjligheter som finns. Vi behöver gymnasieprogram med en stark anknytning till yrkeslivet. Det är värdefullt för våra ungdomar, oavsett om de planerar att starta eget företag, vara anställda eller bli forskare. Fråga i din omgivning, vilka vuxna arbetar med det de trodde/drömde om som barn?

Det är inte alltid enkelt att förstå hur ett teoretiskt gymnasieprogram kan översättas till framtida möjligheter. I våra gymnasieskolor i Kungsbacka har vi redan etablerat många kopplingar till arbetslivet och entreprenörskap. Vi i alliansen vill se ännu mer av detta. Kopplingen till yrkeslivet borde vara en naturlig del av samtliga gymnasieprogram och genomsyra undervisningen.

Därför sätter vi nu som mål för 2024 "Gymnasieprogram med stark koppling till yrkeslivet" och att göra det till en verklighet överallt. De som redan skapat kopplingar till yrkeslivet kan dela med sig av sina erfarenheter och inspirera sina kollegor. Vi vill se en systematik som förenar alla våra program med yrkeslivet. Kungsbacka har en bra grund för detta. Undersökningar visar att elever ofta är osäkra om sin framtid, sina yrkes- och studieval, och vilka möjligheter som väntar efter gymnasiet.

I Kungsbacka är vår vision livslångt lärande. Gymnasiet är en betydelsefull del i grunden för detta. Alla vuxna inom skolan och kommunen kan vara den där personen, kopplingen till det framtida yrkeslivet. Det ska bli spännande att belysa och ta del av det som pågår och att höra om nya möjligheter som skapas under året.

Vi drömmer om en spännande framtid för våra ungdomar, oavsett vilken väg de väljer.

Axel Storckenfeldt (M), ordförande Nämnden för Gymnasium & Arbetsmarknad

Helena Nyborg (KD), vice ordförande Nämnden för Gymnasium & Arbetsmarknad

Morgan Johansson (M), ledamot Nämnden för Gymnasium & Arbetsmarknad

Karin Green (C), ledamot för Nämnden Gymnasium & Arbetsmarknad

Jan-Eric Knutas (L), ledamot för Nämnden Gymnasium & Arbetsmarknad



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.