DEBATT 2024-01-15 KL. 15:30

Debatt: Unga väljer bort Kungsbacka

Debatt: Unga väljer bort Kungsbacka
Ungas flykt från Kungsbacka tas upp i dagens debattartikel. Arkivbild: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

På många sätt är Kungsbacka en underbar plats att bo på. Sannolikheten att jag själv någonsin flyttar härifrån är minimal. Dock måste det finnas höga ambitioner och långsiktiga mål för att Kungsbacka ska hänga med in i framtiden.

I Kungsbacka finns många som gör ett fantastiskt arbete varje dag för att vår kommun ska var den bästa livsplatsen i Sverige. Bland dem hittar vi alla vår välfärdsarbetare inom skola, vård och omsorg. Vi hittar också företagare med visioner och drömmar som de vill förverkliga just här. Vi hittar elever som ambitiöst jobbar för resultat som ska ge dem goda möjligheter att ta sig vidare i livet. I Kungsbacka har vi också en mängd av ideellt arbetande föreningsmänniskor som bidrar till allas goda fritid. Alla dessa människors slit ger oss en synnerligen stabil grund för en god livsplats.

Kungsbacka kommun har dock en hel del utmaningar som måste adresseras på samma ambitiösa sätt som det som nämns ovan. Under 2017 hade vi en befolkningsökning med cirka 1 500 personer. Under 2023 (siffror per den siste oktober) har vi en befolkningsminskning för första gången under 2000-talet. Vi ser också att unga människor väljer bort vår kommun. Dessutom flyttar de inte tillbaka i samma utsträckning som tidigare när de bildar familj och skaffar barn. Det här är allvarligt. För att få en långsiktigt hållbar kommun måste vi attrahera unga vuxna. Vi behöver dem till våra välfärdsjobb inom skola, omsorg och vård, och vi behöver dem inom den privata näringen som till exempel restaurangbranschen och handeln. Vi behöver unga vuxna för att få en demografi som klarar vår framtida kompetensförsörjning.

Vi måste ta vårt behov av unga vuxna som skattebetalare i Kungsbacka på allvar. Vi måste bygga attraktiva bostäder som är möjliga för de unga att bo i. Vi behöver se över möjligheter inom vår kommun gällande vidareutbildningar och vi behöver visa upp allt som finns här som gör Kungsbacka till en attraktiv stad även för unga.

Det är ingen liten utmaning att vända den här trenden. När utmaningar har den här digniteten krävs också ambitioner som matchar dessa. Kungsbackas potential är enorm, men för att den ska komma till sin rätt behöver visioner och ambitioner matcha. Höj bostadsbyggnadsmålen, bygg hyresrätter för unga, bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare och framhåll alla jobbmöjligheter, med schyssta villkor, som finns i flera fantastiska företag som etablerat sig i Kungsbacka.

Klarar vi detta så blir vi framtidens bästa livsplats!

Magdalena Sundqvist (S), kommunalråd i oppositionTV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien
SPORT 2024-02-22 KL. 17:51
Premium

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien

"Jag är fortfarande i chock"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.