Under många år har Kungsbacka kommun prövat olika sätt att planera Åsa. En stor och betydelsefull markareal är före detta järnvägsområdet. När ett järnvägsföretag avslutar ett spår/markområde skall järnvägsföretaget (trafikverket) enligt lag, avsluta sin verksamhet med sanering av markområde.
Så skedde ej, Kungsbacka kommun köpte markområdet till ett billigt pris, där trafikverket friskrev sig tvånget att sanera. Kommunen går vidare med olika exploatörer med planläggning. Exploatörerna skall då svara för saneringen, med effekt att bostadsrättköpare som "slutanvändare" får bära saneringskostnaden.
Resultatet blir att beräknat slutpris blir så högt att byggentreprenör backar ur affären. Kommunens "besparing" har lagt en död hand över planeringen av Åsa centrum. Många konsulttimmar och kostnad för olika planförfattare har hela tiden löpt på, efter tjänsteförrättares egna bevåg.
Dags för politiken att svara för helheten och inte "beta" av tomt efter tomt.
Sven Gustavson
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.