DEBATT 2023-11-29 KL. 10:00

Debatt: Stå upp för studieförbunden

Debatt: Stå upp för studieförbunden
Göran Hägerdal och Disa Jagurdzija har skrivit dagens debattartikel.

TV-klipp och nyheter

Studieförbunden samlar Sverige och skapar möjligheter till oväntade möten, samtal och ny kunskap. Nu växer politiska krafter som i demokratins namn ifrågasätter och underminerar våra mötesplatser. I regeringens budgetförslag minskar anslaget till studieförbunden med 500 miljoner kronor.

Nu är det avgörande att alla som också tror på kraften i ett fritt och frivilligt bildande tar ställning för att studieförbundens verksamheter i Sverige ska kunna fortsätta utvecklas. Därför har vi från Studieförbundet NBV, tillsammans med Sveriges alla studieförbund, startat en gemensam namninsamling för att synliggöra hur många vi är som kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna för studieförbunden.

Våra verksamheter i Halland och våra möjligheter att erbjuda folkbildande mötesplatser kommer så klart att påverkas av regeringens planerade nedskärningar. Det skapar en oro och vi kommer att tvingas till svåra prioriteringar i framtiden om regeringens förslag drivs igenom.

På våra kulturevenemang, i en studiecirkel eller annan föreningsverksamhet får människor med olika bakgrund och erfarenheter möjlighet att mötas i oväntade, jämlika samtal. Du lär dig mer, du växer när du samtalar och diskuterar med andra. Dessutom växer tilliten mellan människor som på nyktra mötesplatser lär känna varandra. Den du pratat med över en kaffe på studiecirkeln, hälsar du på när ni springer på varandra i mataffären eller på barnens fotbollsträning.

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av oss på Studieförbundet NBV visar att knappt hälften av svenskarna har tillgång till mötesplatser för att kunna träffa nya människor och en femtedel säger sig helt sakna tillgång till sådana. Vi är en del av lösningen och vi kan vara en mötesplats för fler.

Studieförbundet NBV vilar på övertygelsen om att möten och reflektion är en avgörande kraft för att skapa ett samhälle där vi alla kan utmanas och utvecklas. Därför ser vi att vårt uppdrag idag är viktigare än någonsin. Vi uppmanar alla som delar vår övertygelse att stå upp för studieförbundens möjligheter att ge fler människor och idéer möjlighet att växa genom att skriva under vår namninsamling.

Disa Jagurdzija, regionchef NBV Väst

Göran Hägerdal, rektor Studieförbundet NBVTV-klipp och nyheter

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in
NYHETER 2024-02-26 KL. 07:41
Premium

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in

Men kommunen osäker på om förändringen är rätt

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York
NYHETER 2024-02-25 KL. 13:00
Premium

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York

... och handbollsklubben behövde komma på fötter

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden
NYHETER 2024-02-25 KL. 09:00
Premium

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden

Vill återskapa huset i Åsa som hon själv har ritat

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.