DEBATT 2023-11-13 KL. 14:00

Debatt: Ska kommunens skogar kalhuggas?

Debatt: Ska kommunens skogar kalhuggas?
Dagens andra debattartikel handlar om skötsel av skogar. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Snart ska en ny skogsskötare upphandlas och skötselplan beslutas. Det är skogsstyrelsen som är rådgivare till Sveriges skogsägare. De ger råd som passar för industrins behov, utan praktisk hänsyn till naturens behov och klimatet.

Det är industrins ekonomi som styr, inte skogsägarens, djur och växters behov.

Arterna i skogen (antalet olika djur och växter) har sjunkit dramatiskt de senaste 50 åren, för man kalhugger nästan alltid och deras livsrum försvinner.

Det går utmärkt bra att bara hugga de mogna träden och då finns skogen kvar hela tiden. Och med en bättre ekonomi för skogsägaren, i boken ”Konsten att hugga träd och ha skogen kvar” finns allt noggrant beskrivet.

Dessutom skulle vi göra klimatet en stor tjänst, idag säger man att vi aldrig har haft så mycket skog som vi har idag, men då menar man träd. Det tar 30 år innan ett nyplanterat träd samlar in någon koldioxid i närheten av det träd man högg ner och vi behöver kolsänkor nu!

Göteborgs stad beslutade för cirka tio år sedan att övergå till att sluta kalavverka och sköta sin skog på naturens villkor, inte industrins. Vad vill du?

Göran Karlsson, pensionär



Stor intervju med veteranen inför hemmapremiären
BANDY 2025-11-18 KL. 19:15
Premium

Stor intervju med veteranen inför hemmapremiären

• Varför han blev sist kvar • Oron för att sluta • Sjöaremossens betydelse

De byter bilen mot cykel – trampar till jobbet i vinter
NYHETER 2025-11-18 KL. 18:30
Premium

De byter bilen mot cykel – trampar till jobbet i vinter

Årets vintercyklister fick dubbdäck och cykelväst

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Saknade alkoholfria alternativ – Attia skapade Parispojken

Saknade alkoholfria alternativ – Attia skapade Parispojken

Allt fler väljer bort alkoholen. Men sommeliern Attia Franzén tyckte att något saknades bland de alkoholfria alternativen. Nu lanserar han Parispojken där drycker skapas för att passa till specifika maträtter och tilltugg. – Jag tror att många dricker mindre, men finare, säger Attia Franzén.