DEBATT 2023-12-08 KL. 10:00

Debatt: Satsningen landade platt

Debatt: Satsningen landade platt

TV-klipp och nyheter

I september i år gick Liberalerna i Kungsbacka ut med att eleverna i kommunens skolor skulle få 12 070 nya böcker på grund av en riktad läromedelssatsning från regeringen. Det man inte förmedlade var att för att få dessa böcker krävs det också en ekonomisk satsning från kommunen. Nu har vi facit och satsningen landade ganska platt.

Alliansen och Liberalerna i Kungsbacka har helt enkelt inte givit skolorna de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna få statsbidraget för läromedel. Det krävs nämligen en ekonomisk motprestation för att ta del av pengarna. De pengarna har Liberalerna inte satsat på kommunal nivå.

Kungsbacka kommun hade chansen att få 5,7 miljoner för läromedel till eleverna i våra skolor. Det slutade med 2 miljoner. Det som Liberalerna hävdade skulle bli 12 070 nya böcker blev ungefär en tredjedel. Helt enkelt för att Liberalerna med sina allianskollegor på kommunal nivå inte givit skolorna rätt förutsättningar.

Vi håller med Liberalerna i det de skriver i sin insändare tidigare i höst. Det är oroande när fyra av fem lärare uppger att de saknar läroböcker i minst ett ämne. Riktiga läroböcker av hög kvalitet har stor betydelse för elevernas möjlighet att lyckas i skolan och för lärarnas möjlighet att bedriva undervisning i enlighet med läroplaner och styrdokument.

Nästa år får vi 57 miljoner i generella statsbidrag till kommunen. Inte en krona av dessa räknas gå till Kungsbackas elever. De ska helt enkelt läggas på ett ökat ekonomiskt resultat.

För att lyckas med detta krävs det att Liberalerna tillsammans med sina styrande kollegor även på lokal nivå tar detta på allvar i den kommunala budgeten och inte förlitar sig på knapphändiga statsbidrag.

Johan Tolinsson, andre vice ordförande i Nämnden för Förskola och Grundskola (S)

Magdalena Sundqvist, kommunalråd i opposition (S)TV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.