DEBATT 2023-05-21 KL. 15:00

Debatt: Så får vi tillbaka sjuksköterskorna

Debatt: Så får vi tillbaka sjuksköterskorna

Låt oss uppmärksamma sjuksköterskor i samband med internationella sjuksköterskedagen som firades 12 maj över hela världen. Det är ett fantastiskt yrke och vi känner lojalitet med patienterna och med våra kollegor! Men nu är det brist på oss i alla 21 regioner och i nästan alla kommuner, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Den goda nyheten är att det faktiskt finns sjuksköterskor! Men så många som 14  000 sjuksköterskor i arbetsför ålder har valt bort att arbeta inom hälso- och sjukvården, enligt statistik från Socialstyrelsen. Majoriteten har lämnat vården till följd av faktorer som lön, karriärmöjligheter och arbetsmiljö, visar en rapport från  SCB. Det är faktorer som arbetsgivarna kan påverka.

Det finns därmed stora möjligheter för Region Halland och kommuner att återrekrytera sjuksköterskor, genom att erbjuda oss:

• Ett hållbart yrkesliv även för oss som jobbar 24/7. Vi behöver en schemaläggning där vi får minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila mellan arbetspassen.

• Fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Vi vill liksom resten av invånarna få vår lagstadgade semester i juni, juli och augusti.

• Förutsättningar att arbeta heltid hela yrkeslivet. 32 procent av landets sjuksköterskor arbetar deltid, om vi fick förutsättningar att arbeta heltid skulle det motsvara 7 645 fler kollegor.

• Löneutveckling över resten av arbetsmarknaden. När det är brist på sjuksköterskor är det inte läge att snåla med löneutvecklingen. Vi får signaler att Region Halland och kommunerna gör just det.

• Specialistutbildning inom anställningen. Vi uppmanar Region Halland och kommunerna att erbjuda oss sjuksköterskor utbildningsanställningar (Akademisk specialisttjänstgöring, AST) som möjliggör studier till specialist med full lön.


Vi vill ha dialog med Region Halland och kommunerna om dessa frågor, så att fler sjuksköterskor söker sig till och stannar inom den offentligt finansierade vården.  Först då kommer invånarna i regionen få den goda och säkra vård man har rätt till!

Margot Kamruddin, avdelningsordförande Vårdförbundet avd.Halland
Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet 

SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.