DEBATT 2024-05-21 KL. 10:30

Debatt: Rädda demensteamet från nedläggning

Debatt: Rädda demensteamet från nedläggning
Genrefoto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Den 23 maj förväntas förvaltningen för Vård & Omsorg fatta ett beslut som innebär att det nuvarande demensteamet kommer att läggas ner för att ersättas av en mindre grupp bestående av två undersköterskor, en demenssjuksköterska samt en arbetsterapeut. Det innebär att den dagliga omsorgen av alla kommunens demenssjuka istället kommer att utföras av de olika hemtjänstgrupperna med stöd av dessa personer.

Under 19 år har demensteamet bedrivit omsorg om demenssjuka och deras anhöriga i hemmet, ofta under en period av flera år. Demensteamet utgörs i dag av tolv anställda som alla aktivt valt att arbeta med personer som lider av en demenssjukdom. I denna grupp finns idag en samlad kompetens och mångårig erfarenhet av att bemöta den svåra problematik som följer med en demenssjukdom under dess olika skeden och utveckling.

Demensteamet arbetar i dag utifrån de tre hörnstenar som krävs för att vården skall kunna anses vara evidensbaserad, det vill säga, vetenskaplig kunskap, beprövad erfarenhet samt individens önskemål. Demensteamet har med stor framgång tagit sig an kommuninvånare där psykologiska och beteendemässiga symptom vid demens skapat problem inom de olika hemtjänstgrupperna. Genom att arbeta aktivt med olika verktyg har demensteamet framgångsrikt kunnat bidra till en minskning av sådana symptom, vilket får till följd att dessa personer får en ökad livskvalitet med möjlighet att bo kvar under en längre tid i hemmet.

Förutsättningen för ett sådant arbete är god kompetens, hög kontinuitet med få omsorgskontakter samt tillräckligt med tid vid varje insats. Detta är tyvärr något hemtjänstgrupperna i dag inte har förutsättningar att leva upp till.

Vi anser att detta förslag riskerar att kraftigt försämra förutsättningarna att bedriva en god demensvård där varje person får möjlighet till en meningsfull vardag under sjukdomens olika skeden. Vi ska också förstå att demensforskningens utveckling har bidragit till att allt fler i dag diagnostiseras med en demenssjukdom i ett tidigt skede och att vi därför måste vara rustade att möta de utmaningar som denna utveckling för med sig.

Därför vill vi ha kvar demensteamet i sin nuvarande form så att vi kan arbeta vidare med att förbättra omsorgen om våra demenssjuka och fortsätta ge trygghet som vårat arbete innebär.

Till sist, vi vill ställa frågan till våra politiker och tjänstemän i förvaltningen och nämnden för Vård & Omsorg hur ett sådant beslut överensstämmer med den IBIC-modell som Kungsbacka kommun arbetar utifrån, där individens behov ställs i centrum.

Charlotte Berthelsen, undersköterska demensteamet

Filip Olsen, undersköterska/koordinator demensteamet

Anna-Lena Werdien, demenssamordnare för Kungsbacka Kommun

Petra Robinson, sjuksköterska, med. lic omvårdnad geriatrik, demensteamet



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.