DEBATT 2024-09-27 KL. 10:00

Debatt: Plånboken ska inte avgöra munhälsan

Debatt: Plånboken ska inte avgöra munhälsan
Magdalena Sundqvist (S), är en av debattörerna som välkomnar att personer över 67 år ska få ett högkostnadsskydd inom tandvården. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Vi Socialdemokrater välkomnar att personer över 67 år ska få ett högkostnadsskydd inom tandvården. Vi välkomnar detta trots att det fortfarande är oklart hur detta skydd ska se ut och trots att det inte börjar gälla förrän i slutet av mandatperioden, men bättre sent än aldrig.

Det vi däremot inte välkomnar och ser mycket allvarligt på är att man samtidigt, eller rättare sagt, ett helt år tidigare, sänker åldern för ungas avgiftsfria tandvård.

För knappt tio år sedan, under Socialdemokratiskt styre, höjdes åldern för avgiftsfri tandvård för unga från 19 år till 23. Detta har fallit väl ut och unga som i den här åldern ofta studerar, gör militärtjänstgöring, har sitt första jobb, eller i den konjunktur som råder just nu, är arbetslösa, har haft bra möjlighet till god tandvård och en bra framtida tandhälsa. Oavsett tjocklek på plånbok har man kunnat ta ansvar för sin munhälsa och sina tänder.

Det Tidöpartierna med SD i spetsen nu gör är att ta bort den avgiftsfria tandvården mellan 20 och 23 års ålder från och med den 1 januari 2025. Detta betyder att SD och regeringen inte längre anser att den allmänna välfärden ska innehålla avgiftsfri tandvård för dessa unga.

Den tandvårdsreform som nu presenteras med mycket hög svansföring och benämns ”Största tandvårdsreformen på 20 år” är direkt kontraproduktivt på så väl individnivå som samhällsnivå. För den unga individen är det livsavgörande att börja sitt vuxenliv med möjlighet till god tandvård oavsett tjocklek på plånbok. För samhället betyder skrotandet av fri tandvård för unga att man skjuter kostnader in i framtiden och på så sätt inte tar ansvar för de samhällskostnader man lämnar efter sig.

Nu är det drygt tre månader kvar av avgiftsfri tandvård upp till och med det år man fyller 23 år. Socialdemokraterna vill nu påminna alla dessa unga att än finns det tid. Boka ert tandläkarbesök under 2024-års sista månader och använd er av det som Socialdemokraterna anser ska ingå i en grundläggande välfärd.

Bland SD:s vallöften innan valet låg tandvård på samma villkor som sjukvård högt i topp. Men som L:s starke man uttryckte det – man säger en sak innan valet och en annan efter.

Tidöpartierna är dock hela tiden konsekventa – höginkomsttagare gynnas och grundläggande välfärd nedprioriteras.

Socialdemokraternas kommunstyrelsegrupp

Magdalena Sundqvist

Johan Tolinsson

Ann-Louise Lundqvist

Ermin Skoric

Shabnam Zamani

Lars Ericsson



TV-klipp och nyheter

Eldsjälar ger hjälp till besökare på sjukhuset
NYHETER 2024-09-26 KL. 19:00
Premium

Eldsjälar ger hjälp till besökare på sjukhuset

"En jättestor uppgift som värmer hjärtat"

Kaptenens kritik efter ny cupförlust
BANDY 2024-09-25 KL. 22:38
Premium

Kaptenens kritik efter ny cupförlust

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-09-27 KL. 11:00
Är det i år löftet ska bestämma sig?

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.