En familj i Älvsåker gjorde en obehaglig upptäckt när deras katt Zelda kom in med ett sår på ryggen. Det visade sig att hon blivit skjuten med ett luftgevär.
Det var under torsdagseftermiddagen som Natalie Blomstens bonusdotter upptäckte att katten Zelda hade ett sår på ryggen. Natalie, som var på väg in för att handla, fick vända hem för att undersöka vad som hänt.
– Vi trodde först att det var en sten som satt fast i såret, berättar hon.
De ringde veterinären, som rådde dem att blötlägga pälsen runt området för att försöka lossa den misstänkta stenen.
– Till slut fick vi ut den med en pincett, men det var ju inte helt lätt, hon var uppenbart smärtpåverkad, säger Natalie Blomsten och fortsätter:
– Sen blev det såklart en chock när vi insåg att det inte var en sten, utan en diabol från ett luftgevär.
En diabol är en kula med kjolformad bas och en rund eller spetsig topp, avsedd för luftvapen. Zelda hade varit inne under natten, men gick ut tidigt på morgonen och kom in igen vid halv ett på eftermiddagen. Familjen misstänker att det var under den tiden hon blev skjuten.
– Man tänker ju: vad är det som händer i lilla Älvsåker? säger Natalie Blomsten om händelsen.
Zelda, som bara är ett år gammal, beskriver hon som väldigt social och lätt att locka till sig.
– De säger ju att katter inte går mer än 700 meter från sitt hem, man vill ju inte börja misstänka sina grannar.
Familjen vände sig till polisen för att anmäla händelsen. Men eftersom det saknas bevis och läget inte är akut, registrerades det som en så kallad lokal anmälan.
Än så länge har Natalie Blomsten inte fått någon återkoppling från polisen, men familjen har kvar kulan som bevis.
Lilla Zelda mår under omständigheterna bra. Familjen håller rent såret, och hon har fått vila upp sig.
– Det viktigaste för mig är att det här kommer ut, att det uppmärksammas – så att folk håller ett öga på både våra djur och varandra, säger Natalie Blomsten.
Paret valde flytt till nya byn i Gällinge
Radiostyrda bilar lockar köpare från hela landet
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.