DEBATT 2022-08-31 KL. 11:00

Debatt: Orkar KD ta ansvar för Sveriges elförsörjning?

Slutgiltig replik i debatten med Larry Söder.

Debatt: Orkar KD ta ansvar för Sveriges elförsörjning?
Debattörerna noterar att det var Vattenfall som fattade beslutet att lägga ner Ringhals 1 och 2 på marknadsmässiga grunder. Arkivfoto: Norra Halland

Larry Söder (KD) pekar i sitt avslutande debattinlägg på att Kristdemokraterna och Centerpartiet trots allt är överens kring att vi behöver öka elproduktionen i Sverige och bygga ut transmissionsnätet. Bra så, men frågan är om KD verkligen orkar ta ansvar för Sveriges framtida energiförsörjning? Erfarenheten ifrån den gångna mandatperioden tyder inte på det.

2009 visade KD ansvar när de tillsammans med övriga Allianspartier gjorde en energipolitisk överenskommelse där samtliga utsläppsfria kraftslag gavs möjlighet till fortsatt drift och utveckling, även kärnkraften. Även 2016 visade KD ansvar när man i en bred energipolitisk uppgörelse kom överens med S, M, C och MP om Sveriges framtida energiförsörjning.

I den uppgörelsen stakades vägen ut mot ytterligare utbyggnad av den förnybara energin, att Svenska kraftnät skulle ansvara för anslutningspunkterna även för den havsbaserade vindkraften, att svensk kärnkraft fortsatt skulle få byggas ut och att den speciella effektskatten på kärnkraft skulle avvecklas. Precis som i alla uppgörelser fick de ingående parterna ge och ta för att tillsammans enas om långsiktiga spelregler för marknaden.

Året innan den här uppgörelsen fattade Vattenfall sitt marknadsmässiga beslut om att avveckla Ringhals 1 och 2, men hade bedömningen ändrats utifrån nya förutsättningar så hade styrelsen naturligtvis fattat ett nytt beslut.

Visst har även vi i Centerpartiet tagit del av de konspirationsteorier som Larry Söder försöker sprida, men sanningen är fortfarande att styrelsen inte ansåg det lönsamt att göra stora investeringar i de två reaktorerna samtidigt som elpriserna var väldigt låga.

Problemet med KD är att man efter den långsiktiga uppgörelsen inte orkade hålla fast vid den. Marknaden behövde – och förväntade sig – ansvarstagande politiker och långsiktiga spelregler, men redan 2019 valde KD att lämna överenskommelsen utan att ens försöka förhandla fram en ny. Inte ens i fyra år orkade man hålla fast vid en överenskommelse i en så viktig fråga.

Sverige förtjänar bättre och därför har Centerpartiet tagit initiativ till nya energiöverläggningar. Vi kan hålla på att träta mellan partierna om historiebeskrivningen, men sanningen är att energibolagen, näringslivet och konsumenterna behöver långsiktiga beslut om Sveriges energiförsörjning.

Därför vill vi se en bred uppgörelse mellan alla ansvarstagande partier i riksdagen för att skapa långsiktiga spelregler för Sveriges energiförsörjning. Det är naturligtvis lättare att hoppa av förhandlingar eller uppgörelser och ställa sig vid sidan av och gnälla, men det är inte Centerpartiets melodi. Vi är vana vid att både ta ansvar och att stå fast vid vårt ord.


Christofer Bergenblock (C), riksdagskandidat, Halland
Fredrik Hansson (C), kommunalråd, Kungsbacka
Anders Eriksson (C), ordf. Centerpartiet Kungsbacka
SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter