DEBATT 2022-02-18 KL. 11:00

Debatt: Nu är det alltid straffbart slänga skräp

Debatt: Nu är det alltid straffbart slänga skräp

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Från första januari är lagen ändrad, numera är det alltid straffbart att slänga skräp.

Vi i Stiftelsen Håll Sverige Rent är mycket glada över att lagändringen äntligen genomförs. Det har varit ologiskt att böter inte kunnat ges till de som kastar småskräp på gatan och i naturen. Vid mätningar är det tydligt att det just är småskräp i form av fimpar, snus och tuggummi som är det vanligaste skräpet och därmed ett stort problem. När nu polisen får möjlighet att bötfälla dem som kastar exempelvis portionssnus eller en cigarettfimp på marken så hoppas vi att nedskräpningen minskar.

Nu behöver polisen vara aktiv och använda lagen så att det blir självklart för alla människor att inte slänga skräp på marken. Ordningsboten kan polisen dela ut direkt och det ska inte behövas någon omfattande administration. Inte desto mindre så har polisen många olika uppgifter och resurserna är begränsade. Vi föreslår därför att polisen gör kampanjinsatser likt de man till exempel gör för att minska buskörning med elsparkcyklar, se till att cyklister har lampor på cykeln, eller för att bilförare inte ska använda mobiltelefon felaktigt. Genom att göra en särskild kampanj så ges tillfälle att sprida kunskap till allmänheten i direkta möten men även via media. Om polisen är villiga att bidra till att nedskräpningen minskar så skulle det sannolikt uppskattas av många.

Redan 2011 infördes en möjlighet för polisen att ge böter till den som skräpar ner. Dessvärre valde politikerna vid den tidpunkten att undanta småskräp att omfattas av straffansvar. De senaste åren har polisen inte dömt ut särskilt många böter för nedskräpning. En orsak har varit att det varit otydligt vad som klassats som ringa nedskräpningsförseelse och därmed inte straffbart. Det har gjort det arbetskrävande för polisen att utfärda böter. Under de senaste tre åren har svensk polis utfärdat knappt 300 ordningsböter à 800 kronor för nedskräpning.

Vi är många som tycker det är självklart att inte kasta skräp på marken och som varje år deltar i skräpplockarkampanjen och tillsammans med andra städar bort skräp från stränder, naturområden, gator och torg. Nedskräpningen är inte bara dåligt för naturen. En annan aspekt är att skräpiga miljöer tenderar till att bidra till en känsla av otrygghet. Vi människor trivs helt enkelt bättre när det inte är skräpigt. Vi i stiftelsen Håll Sverige Rent har gjort beräkningar som visar att Sveriges kommuner lägger miljardbelopp varje år på att städa upp skräp. Den notan får skattebetalarna ta. Nu när det blir straffbart att slänga skräp, litet som stort, så hoppas vi att skattepengar kan sparas, miljön värnas och våra gemensamma offentliga rum bli renare och trivsammare. Tillsammans håller vi Sverige rent!

Johanna Ragnartz, vd Stiftelsen Håll Sverige Rent

TV-klipp och nyheter

Nyförvärvet frälste Kif
FOTBOLL 2025-04-26 KL. 14:40
Premium

Nyförvärvet frälste Kif

Debatt: Satsa på barnen
DEBATT 2025-04-26 KL. 12:00

Debatt: Satsa på barnen

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-04-26 KL. 17:57
Bil började brinna – E6 avstängd
Premium | FOTBOLL 2025-04-26 KL. 14:40
Nyförvärvet frälste Kif

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förslag om att flytta högstadie upprör föräldrar

Förslag om att flytta högstadie upprör föräldrar

Att högstadiet på Fullriggaren Malevik föreslås flytta till Särö skola upprör en stor grupp föräldrar. En av dessa är Charlotte Schéle som menar att förslaget är felaktigt och ologiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Dessutom är det en skolan med toppresultat. – Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att stänga en av Sveriges bästa grundskolor, säger Charlotte Schéle.