Som anhörig med insyn har jag delgivits information om att när boende/brukare på omsorgsboende får ett ändrat beteende i sin hälsa, som kan gå ut över andra boende, så skrivs en handlingsplan. Vilket är en självklarhet, men vad innebär det?
I Kungsbacka kommun måste då två stycken läkare samtidigt göra en bedömning av personens status och då komma fram till att ett psomatiskt boende skall erbjudas. Alla i ett boende har en stark besittningsrätt på sin lägenhet/rum. Men saken är den att den är så stark, och att psomatiskt boende inte kan erbjudas i Kungsbacka för det finns inte, då kvarstår problemtiken.
Vad är det då som har hänt?
Boende som i sin demens är våldsam, för ett enormt buller som till exempel att möblera om, kasta saker, busvissla, ropa högt på hjälp, är onykter, oroar och skrämmer de andra boende, så är de nog på fel avdelning och inte demensavdelning. De får inte rätt omsorg, för lite vård och stimulans då personalen inte får punktmarkera någon boende. Inte heller erbjuds det annan avdelning då även anhöriga säger nej, finns inget problem.
Vad kvarstår? Ändringar i de avtal som Kungsbacka har?
Andra på boendet ska inte behöva känna sig så otrygga och oroliga av grannar så att de har svårt att sova, flyttar hem till anhöriga, kan inte gå förbi vederbörandes rum, inte få en förståelse. Går inte personal på larm inom 15 minuter så det blir en avvikelse, men avvikelser når inte Kungsbacka kommun. Inte heller det faktum att mellanmål inte alltid serveras.
Boende vanvårdas då det inte alltid serveras mellanmål, som boende får man information om att vara på sitt rum för att få mellanmål, komma till matsal eller delta på aktiviteter men många anhöriga vittnar om att det inte alls sker daglien. Trots det sänks inte matkostnaden per månad. (En stor besparing sker.)
Så hur är det med ansvarsfrågan och hur är det med avtal? Vi är många anhöriga och boende som bara vet att det måste till en förändring och förbättring. Kom, bland annat politiker, oanmält på besök och ifrågasätt rapporter. Anhöriga har ingen vinning av annat än god vård och omsorg, en engagerad personal med en hög arbetslust och moral.
Personalen flyr/säger upp sig. Personalen är överarbetad, kanske att ett antal är motiverade, utbildade och engagerade men det borde vara många fler.
Det är många som blundar och har skygglappar, men Kungsbacka kommun är högst ansvariga, så sluta se mellan fingrarna. Politiker, ta ert stora ansvar, läs anhöriga/boende-brukares anmälningar, ta bättre beslut.
Anhörig till boende på Ekhagas omsorgsboende, Onsala/Susann Lindskog
Christofer Rahm kan ta sig in på DP-touren
Placeras på säkerhetsklassade SiS-hem
Gallret nerdraget över den drabbade butiken på Kungsmässan
Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.