DEBATT 2023-09-09 KL. 13:00

Debatt: När får vi besked om avgifter?

Debatt: När får vi besked om avgifter?
"På grund av den pågående utbyggnaden av VA-nätet i Hanhals, är det många fastighetsägare som är mycket oroliga för den stora kostnaden," skriver insändarskribenten. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

På grund av den pågående utbyggnaden av VA-nätet i Hanhals, är det många fastighetsägare som är mycket oroliga för den stora kostnaden som i dagsläget uppskattas till omkring 250 000 kr, inberäknat grävarbete, rörläggning och andra installationer, samt kostnad för arbete på den egna tomten.

I augusti 2022 kallade kommunen alla fastighetsägare i Hanhals som berörs av den nya VA-anläggningen till möte. Kommunens tjänstepersoner skulle hålla i informationen, och då utgår man så klart ifrån att dessa personer är ordentligt förberedda och pålästa, och att besked som ges går att lita på.

En viktig fråga för fastighetsägarna var naturligtvis hur mycket det kommer att kosta. Kommunens besked var 85 000 till 97 000, beroende på tomtens storlek. Dessa uppgifter uppfattades då att gälla den dag inkopplingen skall ske.

Sedan går det ett halvår innan kommunen hör av sig, och då genom ett brev till samtliga fastighetsägare, där kommunen låter meddela att det tidigare beskedet inte längre gäller, utan nu höjer man med 100 procent.

Detta nya besked utlöser en chockvåg över hela Hanhals. Vi i Hanhals anser att detta är helt oacceptabelt, och kräver att kommunen backar och står fast vid det ursprungliga beskedet vd mötet i augusti 2022. Vi är många vittnen till vad som sas på detta möte.

Det bor idag många äldre i Hanhals, som i många fall inte har så stora inkomster. Man lever redan idag på marginalen med höga räntor, dyrare el och matpriser. Ett lån i banken, om man blir godkänd som låntagare, på 250 000 skulle innebära en ytterligare utgift på flera tusen kronor i månaden vilket många inte skulle klara av.

Är det rätt att man skall tvingas att sälja sitt hem, där man i flera fall har bott större delen av sitt liv?

Nu måste kommunen ta sitt ansvar, och göra det möjligt för oss som bor i Hanhals, att kunna bo kvar och inte drivas ut i ovisshet.

Det har sagts att kommunen möjligen tänker införa övergångsregler, men vi har ännu inte fått något beslut om detta.

Så beskedet till kommunen är: Gör om och gör rätt.

Pensionär som vill bo kvar i Hanhals
Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

TV-klipp och nyheter

Lundgren om nya fyraårskontraktet
FOTBOLL 2023-10-02 KL. 14:01
Premium

Lundgren om nya fyraårskontraktet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.