DEBATT 2022-01-05 KL. 11:00

Debatt: Moderaterna bromsar omställningen

Debatt: Moderaterna bromsar omställningen

Moderaternas extrema motstånd mot vindkraft riskerar att bromsa den svenska energiomställningen. Partiet säger näst intill kategoriskt nej till vindkraftsprojekt som tillsammans skulle kunna bidra med mer el än all svensk befintlig kärnkraft. Att vindkraften går fortare att bygga och är betydligt billigare än kärnkraft spelar ingen roll i högerns värld.

Den enda energikälla som har potential att snabbt kunna ge Sveriges gröna industrier den energi de behöver är vindkraften. Den bär sig ekonomiskt och därför trängs investerare för att få bygga vid de bästa lägena. Detsamma kan inte sägas om den marknadsmässigt ohållbara kärnkraften, för att uttrycka det milt.

Moderaternas attacker på vindkraften är cyniska och världsfrånvända. I Sverige har partiet i nuläget sagt nej till nästan 60 TWh ny elproduktion. Det är knappt hälften av Sveriges totala elanvändning per år och skulle skapat billigare el till svenska hushåll och företag i närtid. Det tycks inte finnas gränser för hur motsägelsefull högerns energipolitik kan bli. Elpriset beskrivs som ett av Sveriges största problem, samtidigt som det snabbaste sättet att minska priset ratas. De pratar sig varma om kärnkraften, men lägger inte ett öre för att bygga den. De säger sig förespråka en kostnadseffektiv klimatpolitik, men säger gång på gång nej till den billigaste energikällan – vindkraften.

Moderaternas energipolitik är farlig för Sverige. Näringslivet måste ha billig el för att vara konkurrenskraftigt. Och de måste ha den nu. Kärnkraften är dyr och farlig och tar orimligt lång tid att bygga. Varken klimatet eller svenska företag kan vänta tjugo år. Det är förvånande är att M på kuppen sviker några av sina historiskt mest lojala sympatisörer – näringslivet.

Ingen är förvånad över att Moderaternas försök att lansera sig själva som “högerns miljöparti” floppar. Istället är det den gröna politiken som ger näringslivet bäst förutsättningar att stärka sin konkurrenskraft i Sverige med billig, förnybar elproduktion.

Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson
Jan Riise (MP), ordförande, MP HallandTeaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen
NYHETER 2022-08-09 KL. 20:00

Teaterentusiaster i skogen hoppas på en riktig scen

Sällskapet Ebbe gör Marias resa i Stättared

SENASTE TV-NYHETERNA

Polisen utreder dödsolyckan på E6
NYHETER 2022-08-09 KL. 09:49

Polisen utreder dödsolyckan på E6

Städning startar Västerhavsveckan
NYHETER 2022-08-09 KL. 08:20

Städning startar Västerhavsveckan

”Folk förvånas över både liv och skräp i vattnen”

500 drabbades av strömavbrott
NYHETER 2022-08-09 KL. 07:25

500 drabbades av strömavbrott

”Krokiga vägar och en glass på det...”
FAMILJ 2022-08-08 KL. 20:30

”Krokiga vägar och en glass på det...”

Mikael, MC-entusiast som inte trivs på motorvägen

Dubbelgaraget övertänt
NYHETER 2022-08-08 KL. 20:05

Dubbelgaraget övertänt

Nu renoveras huset från 1600-talet
NYHETER 2022-08-08 KL. 19:00

Nu renoveras huset från 1600-talet

Kvinna knivhögg sin man – åtalas för mordförsök
NYHETER 2022-08-08 KL. 14:03

Kvinna knivhögg sin man – åtalas för mordförsök

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.