DEBATT 2024-07-19 KL. 10:00

Debatt: Låt gräsmattan växa fritt i sommar

Av Ronny Karlsson

Debatt: Låt gräsmattan växa fritt i sommar
Debattörerna vill se mer gräs i sommar. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Om Hallands villaägare använder 10 procent av sin tomt till att främja biologisk mångfald kan de tillsammans skapa en orörd naturyta som är större än nationalparken Tiveden. Gör fjärilar, bin och dig själv en tjänst och låt bli att klippa en bit av gräsmattan i sommar, skriver hållbarhetscheferna Lovisa Back på Nelson Garden och Per Sangrud på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

När det myllrar av liv omkring oss mår också vi människor bättre, men varje dag försvinner arter från jorden. Enligt FN:s expertpanel för biologisk mångfald kan en miljon av jordens växt- och djurarter vara utrotade inom ett par decennier.

Den minskade biologiska mångfalden är en stor utmaning, men varje ny planta bidrar till att vi får fler sorters växter och djur omkring oss. Med små förändringar i sin trädgård kan Hallands villaägare göra stor skillnad för arter som annars riskerar att försvinna.

Om 10 procent av varje villatomt i länet skulle användas till att främja biologisk mångfald skulle den sammanlagda ytan bli hela 1 525 hektar. Den ytan är större än 8 av Sveriges 30 nationalparker och större än nationalparken Tiveden. Om man skulle göra samma sak med alla Sveriges trädgårdar skulle ytan bli större än 24 av våra nationalparker och ett viktigt bidrag till arbetet för att bevara svenska djur- och växtarter.

Två av tre svenskar tycker att det är viktigt att deras nästa boende är hållbart. Vi har därför tre tips till villaägare som vill öka den biologiska mångfalden i sina trädgårdar – och därmed exempelvis hjälpa pollinerande insekter som bin och fjärilar.

1. Låt gräsmattan bli en äng

Låt en del av, eller hela, gräsmattan växa vilt och bli en äng. Även "ogräs" som maskrosor och tistlar är vackra och viktiga. För att öka artrikedomen ytterligare kan du plantera blommor med en ängsblandning som både du och djur kan njuta av.

2. Addera lite vatten

En vattenspegel i trädgården är en livräddare för insekter och fåglar, inte minst under varma sommardagar. Det räcker med ett litet fågelbad. Lägg gärna i några stenar som insekterna kan stå på så att de inte riskerar att drunkna.

3. Odla blommor för bin

När du odlar i rabatter eller krukor, välj gärna växter som uppskattas av bin och andra pollinatörer. Försök odla så att det finns blommande växter under hela säsongen, som till exempel pärlhyacint, gullviva, lavendel, prästkrage, budleja och rudbeckia.

Ökad biologisk mångfald i trädgårdarna skapar så kallade ekologiska språngbrädor som sammanbinder naturområden och underlättar för arter att förflytta sig mellan lämpliga livsmiljöer. För vissa djur kan det spela större roll än stora skyddade naturområden.

Vi behöver hjälpas åt för att skapa en mer hållbar värld, och alla kan göra något. Men i vissa fall kan det faktiskt vara bäst att inte göra något – som att låta bli att klippa en bit av gräsmattan i sommar.

Lovisa Back, hållbarhetschef på Nelson Garden

Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling



Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-05-09 KL. 19:00
Pysselbok ska lära barn om hotad fisk
Premium | KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Krönika: Hurra för Europa!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.