Kungsbacka kommun köper varor och tjänster för tre miljarder kronor varje år, av 3 000 olika leverantörer. Enligt kommunens hemsida ska dessa affärer göras på ett sätt som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart, så att kommunens resurser används på ett ansvarsfullt och effektivt sätt.
Ändå konstaterar kommunrevisionen i en alldeles färsk granskning (december 2024) att kommunen saknar fungerande rutiner för att säkra att man inte upphandlar oseriösa aktörer. Det görs inga riskanalyser i upphandlingsprocessen, det saknas beskrivningar av vilka kontroller som ska göras på leverantörer och ansvarsfördelningen för avtalsuppföljning är otydlig.
Samtidigt har nämnden för Vård och omsorg nyligen beslutat om en ny konkurrensutsättningsplan. En plan för hur de ska öka kommunens exponering för potentiellt oseriösa aktörer, bland annat genom att under 2025 förbereda ett så kallat valfrihetssystem för Vård- och omsorgsboenden.
Hur rimligt är det att fortsätta driva en ökad konkurrensutsättning av välfärden, samtidigt som revisionen konstaterar att kommunen inte har tillräcklig koll på att de aktörer som anlitas är seriösa?
Är det valfrihet för våra äldre att låta fler och fler boenden drivas av externa aktörer som vi inte är vet om vi kan lita på? Att släppa kontrollen över välfärden till aktörer som låter offentliga medel gå till aktieägarna, eller i värsta fall till kriminella, i stället för till omsorg om de äldre?
För oss i Miljöpartiet låter detta som symbolpolitik av sämsta slag. Att envisas med principiella åtgärder som låter bra i teorin, men som uppenbarligen riskerar att i stället utarma den redan utsatta välfärden.
Brottsförebyggande rådet, BRÅ, publicerade 2022 en rapport om just sådana risker (Välfärdsbrott mot kommuner och regioner, Rapport 2022:1). Rapporten innehåller en kartläggning av felaktiga utbetalningar som skett runt om i landet, i kommuner och regioner. I rapporten konstateras att den mest effektiva åtgärden mot välfärdsbrott är att aldrig ge oseriösa aktörer tillträde till marknaden. Det är inte svårare än så.
Karin Färnlöf Clarin och Maria Losman
Miljöpartiet Kungsbacka
Från bensinstation till bröllop – har drivit butiken i 27 år
Det fanns bara en sak i huvudet när Mikael och Sofia Schött klev innanför dörrarna. När de öppnas igen och de promenerar ut genom dem så ska de kliva ut ur den här mardrömmen allihopa tillsammans. De vaknade utan sin älskade Tristan. Det var tio år sedan – nu är de redo att berätta sin historia om hur man faktiskt tar sig vidare.