Stormen Hans och bilderna från Norge på hela hus som dras med i översvämningar och gator som rasar i Åre visar tydligt att klimatkrisen är här och nu.
Vi har inte varit förskonade i Halland heller, som våra lokala tidningar skrivit om. Det är uppenbart att det behövs en klimatpolitik som både minskar utsläppen och anpassar samhället för klimatförändringar.
Med höjd beredskap blir samhället mer motståndskraftigt och lidandet kan minska för de personer som drabbas.
Vi behöver inte längre “lita på vetenskapen” för att se sambanden.
Fråga invånarna i Fjärås eller Getinge, eller för den deleni Kungsbacka, Varberg, Falken-berg och Halmstad, om översvämmade källare och vägar.
Klimatförändringarna är intelängre ett hot i framtiden.Klimatkrisen sker här och nu.
Tyvärr gör regeringen tvärtom och skär ner budgeten för investeringar i klimatanpassning. Med en regering som är så nonchalant inför sambandet mellan klimatförändringar och extrema väderhändelser står Sverige dåligt rustat.
Nedskärningarna måste stoppas. Vi måste istället satsa mer på klimatanpassning, rejält.
Gör också frågan om klimatanpassning till en högt prio-riterad politisk fråga på alla nivåer, i kommuner, regioner och staten.
Alla politiska partier behöver samarbeta. Ansvaret måste tydliggöras för stat, kommun och fastighetsägare.
Det finns mycket att göra i samhällsplaneringen. Att använda naturen själv, som träd och våtmarker, är en både billig och trevlig försäkring för olika former av extremväder, såväl värme och torka som kraftiga nederbördsmängder.
Vi i Miljöpartiet tycker att det är hög tid att på allvar diskutera politiken för samhällets beredskap i klimatkrisens tid. Klimatpolitik är beredskap och beredskap är klimatpolitik.
Elin Söderberg (MP), riksdagsledamot och klimat- och landsbygdspolitisk talesperson
Katarina Luhr (MP), riksdagsledamot och tidigare klimat- och miljöborgarråd i Stockholms stad
Jan Riise (MP), riksdagsledamot
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.