DEBATT 2024-08-16 KL. 15:00

Debatt: Kalldusch borde öppna för nya energisamtal

Debatt: Kalldusch borde öppna för nya energisamtal
Arkivbild: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Sverige är i stort behov av att bygga ut den svenska elförsörjningen och detta förutsätter en mix av olika energislag kombinerat med energilagring och smarta balanseringssystem. Tyvärr har Tidöpartierna valt en annan väg där man ensidigt fokuserat på ett enda kraftslag som ska lösa allting och av den anledningen fördröjt och försvårat för andra kraftslag att ta plats. Samtidigt har man vägrat att föra samtal kring en ny politisk energiöverenskommelse, men kanske tvingas man nu att vakna upp.

Av regeringens utredning kring finansiering av ny kärnkraft framgår att man vill lägga både kostnaden och risken direkt på skattebetalare och elkonsumenter. Utredaren pekar på att en investering i fyra nya reaktorer skulle kosta runt 400 miljarder kronor och föreslår att skattebetalarna ska gå in med 300 av dessa miljarder. Nu har regeringen tidigare gått ut med att det är tio nya reaktorer man vill bygga och därmed så landar den totala kostnaden på hisnande 1 000 miljarder kronor, varav 800 miljarder i så fall skulle finansieras genom statliga lån.

Utöver detta så föreslås att staten även ska gå in med en prisgaranti på 80 öre per kilowattimme, vilket ska finansieras genom en ny energiskatt som landar in direkt på elräkningen. Dessutom riskerar den sortens subventionering att sätta de normala marknadskrafterna ur spel, vilket borde vara en väckarklocka för partier som betecknar sig som borgerliga.

Samtidigt som Tidöpartierna har varit totalt låsta vid att ny kärnkraft ska lösa alla problem har man försvårat för andra energislag att etablera sig. Framför allt handlar det om utbyggnad av vindkraft till land och till havs. Istället för att försvåra borde man ha tittat på system för att öka kommunernas incitament att säga ja till ny vindkraft, exempelvis genom att regionalisera skattebasen för elproducerande fastigheter.

Om regeringen på allvar vill nå målet om en fördubblad elproduktion till 2045 så måste man nu släppa sin fixering. Vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och solenergi behövs sida vid sida tillsammans med energilagring och smarta system för att balanser elnätet. Förutsättningarna för olika energislag att etablera sig ska naturligtvis stimuleras, men det bör ske på någorlunda likvärdiga villkor och utan enorma risker för skattebetalare och elkonsumenter.

Ifrån näringslivets sida är man tydlig med att det inte bara är ny el på nätet som efterfrågas utan även ny stabilitet i energipolitiken. Efter den ekonomiska kalldusch som regeringens utredning kring kärnkraften bjöd på så borde man nu vakna upp och bjuda in till nya energiöverläggningar i syfte att nå en ny bred energiöverenskommelse som står sig över flera mandatperioder framåt. Det vore att ta ansvar för Sverige.

Christofer Bergenblock (C), riksdagsledamot Halland



TV-klipp och nyheter

Duon simmade runt Onsala
NYHETER 2024-09-10 KL. 21:01
Premium

Duon simmade runt Onsala

Golftävlingen där alla får pris
NYHETER 2024-09-10 KL. 15:38
Premium

Golftävlingen där alla får pris

15 snabba med nye Aranästränaren inför säsongen
HANDBOLL 2024-09-10 KL. 14:00
Premium

15 snabba med nye Aranästränaren inför säsongen

✔ Årets genombrott ✔ De ska leda laget ✔ Målvaktsposten

De försvarar kritiken mot rondeller och ogräs
NYHETER 2024-09-10 KL. 11:45
Premium

De försvarar kritiken mot rondeller och ogräs

"Kommunen har inte mer pengar – och vi är jättestolta över det vi gör!"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-09-11 KL. 11:45
Hög musik ett gissel runt Kungsmässan

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.