DEBATT 2024-08-23 KL. 14:00

Debatt: Hög skötselnivå måste bli lägre

Debatt: Hög skötselnivå måste bli lägre
Emir Halalkic, verksamhetschef Trafik & Utemiljö Kungsbacka kommun, svarar på debattinlägg om utemiljö. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Svar på insändare i NH 16 augusti, gällande satsningar i kommunens utemiljö

För alla kommuner i Sverige innebär prishöjningar och demografiska förändringar i korthet att färre ska försörja fler, och att händerna inte räcker till för de uppgifter vi idag utför – om vi väljer att fortsätta arbeta på samma sätt som tidigare. Därför behöver vi ställa om för att kunna fortsätta leverera välfärd. I Kungsbacka har vi tidigare haft en mycket hög skötselnivå i vår gemensamma utemiljö. Med mindre ekonomiska resurser tillgängliga att satsa på vår utemiljö jämfört med tidigare har vi därför behövt minska nivån på vår löpande skötsel på utvalda platser.

Samtidigt lever vi i en tid när många kunder har gått ifrån att handla i fysiska butiker till att handla på nätet. Kungsbacka liksom många andra kommuner brottas med frågan hur vi kan bevara och utveckla stadens centrum som ett dragplåster för boende, besökare och näringsliv. Kungsbacka torg är en av kommunens viktigaste platser ur detta hänseende. Att vi denna sommar testar att tillfälligt bygga om en del av torget till det vi kallar ”Sommartorg” ingår i ett flerårigt projekt.

När människor vistas och rör sig på en plats upplevs den som mer attraktiv, vilket vi hoppas blir resultatet. Flera svenska städer jobbar enligt liknande modell, att man tillfälligt bygger om en yta under sommartid för att skapa utrymme för människor att vistas där under de varma månaderna, medan ytan sedan har en annan användning under övriga månader. I mitten av september plockar vi bort sommartorget och utvärderar sedan under hösten. Kostnaden är cirka 200 000 kronor, och alla bänkar, träd och andra delar kan återanvändas på andra platser efter att de inte längre är kvar på torget.

Emir Halalkic, verksamhetschef Trafik & Utemiljö Kungsbacka kommun



TV-klipp och nyheter

20 snabba frågor till karismatiske tränaren
HANDBOLL 2024-09-12 KL. 14:00
Premium

20 snabba frågor till karismatiske tränaren

✔ Regeln han vill ändra ✔ Orosmolnet ✔ Drömvärvningen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2024-09-12 KL. 18:17
Brand i villa
NYHETER 2024-09-12 KL. 17:31
Bil stulen på parkering

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Många har säkert undrat vad det är för ett litet hus som nyligen återställts vid Lindomemotet längs E6:an. Under våren tog den gamla smedjan form igen och påminner nu om gården som länge låg där.