DEBATT 2024-07-01 KL. 10:00

Debatt: Hemmafixa smartare i sommar

Debatt: Hemmafixa smartare i sommar
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Under semestern är det många som passar på att fixa och dona med hus och trädgård. Bara i Halland finns det över 85 000 småhusägare som kanske planerar att bygga altan, måla om fasaden eller lägga ny trall på uteplatsen. Säsongen gör att butiker försöker locka händiga hemmafixare att slå till på ytterligare ett ”bra-att-ha-verktyg”.

Samtidigt vet vi att många av de verktyg som i stunden kanske känns nödvändiga snart kommer att samla damm på en hylla i garaget eller förrådet. Faktum är att den genomsnittliga borrmaskinen inte används mer än 18 minuter under sin livslängd. Och eftersom produktionen av en vanlig borrmaskin ger upphov till hela 51 kilo avfall lämnar den ett stort avtryck på miljö och klimat. Det är inte hållbart för något som mest blir stående.

Dessutom innebär många renoveringsprojekt att vi river ut och slänger material till förmån för att köpa nytt. I snitt gör sig hallänningarna av med 218 kg grovavfall per person och år. Det kan handla om gamla möbler eller överblivet byggmaterial, resurser som många gånger skulle kunna återanvändas.

Enligt FN beror nästan hälften av världens klimatutsläpp på att vi utvinner nya råvaror till alla prylar vi behöver. För att bli mer hållbara behöver vi minska vår konsumtion och ta tillvara de resurser vi redan har. I en tid när många hushåll kämpar med ökande kostnader är det dessutom extra viktigt att tänka förnuftigt kring utgifterna.

Genom att planera smart och göra kloka val kan hemmafixande hallänningar göra både miljön och plånboken en tjänst. Här är tre enkla tips:

Hyr eller låna verktyg. Genom att hyra den utrustning du behöver, eller låna verktyg av vänner och grannar, kan du både bidra till minskade klimatutsläpp och få pengar över till annat.

Återanvänd material. I många renoveringsprojekt går fullt fungerande material till spillo helt i onödan. Sök på nätet efter information om hur du kan återanvända material när du renoverar eller be om råd i din bygghandel.

Sortera avfallet. Oavsett hur mycket man återanvänder resulterar hemmafixet oftast i någon typ av avfall. Det kan handla om trasig elektronik, färgslattar eller byggskräp som inte kan återbrukas. Genom att ta med avfallet till återvinningscentralen ser du till att farliga ämnen inte hamnar i naturen och att värdefulla råvaror återvinns.

Vi vet att många vill ta hänsyn till både miljö och plånbok när de renoverar hemma. Genom att tänka till ett extra varv under förberedelserna kan fler hallänningar njuta av ett hållbart hemmafixande i sommar.

Martin Freland, chef för kvalitet, säkerhet och miljö, Cramo ABTV-klipp och nyheter

Säröburgaren är tillbaka
NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Premium

Säröburgaren är tillbaka

Nypremiär för golfrestaurangen efter segdragna konflikten

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen
SPORT 2024-07-23 KL. 20:00
Premium

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen

"Kan förstå att fansen var frustrerade"

Första starten för Beckman
FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Premium

Första starten för Beckman

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Säröburgaren är tillbaka
Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.