DEBATT 2023-09-10 KL. 10:00

Debatt: Ge eleverna rätt förutsättningar

Debatt: Ge eleverna rätt förutsättningar
"Socialdemokraterna yrkade på att förvaltningen får till uppdrag att se över besparingarna i första hand på central förvaltningsnivå och att besparingarna inte skall genomföras på pedagogiska områden längst ut i linjen," skriver Johan Tolinsson (S), 2:e vice ordförande Helene Thylin? (S), ledamot, Sena Munteanu (S), ersättare.

TV-klipp och nyheter

Socialdemokraterna Kungsbacka delar fackförbundet Sveriges lärare oro beträffande deras debattartikel i tidningen Norra Halland 27 augusti. Man beskriver den oro av ett nytt läsår och lärare i skola och förskola känner en stor glädje att komma tillbaka till sina arbetsplatser för att möta gamla och nya barn och elever.

Samtidigt gnager en oro hos många. Hur stora nedskärningar har gjorts på min skola? Hur många elevassistenter har fått gå? Hur många fler elever kommer jag få i varje klass eller i barngruppen? Hur många fler timmar förväntas jag undervisa? Finns det pengar för att köpa in läromedel till eleverna? Får elever det stöd de behöver?

Den 15 juni i år behandlades ärendet ”Handlingsplan Förskola & Grundskola för budget i balans 2023".

Den moderatstyrda alliansen med stöd av SD beslutade att varje pedagogisk enhet med underskott i maj och september skall återkomma med åtgärder för att få budget i balans.

Åtgärder som skall ses över är:

Justeringar i skolors och förskolors inre organisation utifrån tjänsteplanering samt antal barn och elever.

Minimering av vikarie- och visstidsanställningar.

Förvaltning tillämpar restriktivitet gällande kompetensutveckling för att nämna något.

Socialdemokraterna yrkade avslag enligt ovan. Socialdemokraterna yrkade på att förvaltningen får till uppdrag att se över besparingarna i första hand på central förvaltningsnivå och att besparingarna inte skall genomföras på pedagogiska områden längst ut i linjen. Detta med stöd av att skollagen efterföljs.

Alla barn och elever i samtliga skolformer och i fritidshemmet ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling. Allt för att kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål.

Detta avslog den moderatstyrda alliansen och SD.

Johan Tolinsson (S), 2:e vice ordförande

Helene Thylin? (S), ledamot

Sena Munteanu (S), ersättare



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.