DEBATT 2023-05-11 KL. 10:00

Debatt: Fortsatt brist på barnmorskor

Debatt: Fortsatt brist på barnmorskor

Barnmorska är ett fantastiskt yrke som finns med individen genom den sexuella och reproduktiva hälsan under hela livet. Men vi behöver fler kollegor! Och inte bara på förlossningen utan också för att klara av att driva samtliga verksamheter inom kvinnohälsa även under sommaren. Det viktigaste är att regionen höjer grundbemanningen, genom reella satsningar på barnmorskors villkor.

Den 5 maj firade vi internationella yrkesdagen för barnmorskor, som Vårdförbundet organiserar och tecknar kollektivavtal samt driver professionsfrågor för. Det är nu brist på barnmorskor i 21 av 21 regioner och Region Halland är tyvärr inget undantag. Vi går mot ännu en tuff vårdsommar. I detta nu håller regionen på att försöka säkra bemanningen, så att det finns barnmorskor som räcker till alla födslar - och så att även vi får vår lagstadgade semester med vila och återhämtning.

Vi har sett detta inför varje sommar och har facit. Förlossningsrum kommer att behöva stängas vilket riskerar att resultera i köer, överbeläggningar, vårdskador och trauman för de födande och deras barn - och i övertid, sjukskrivningar och uppsägningar bland personalen. Det finns dock stora möjligheter att förändra läget i regionen och vi barnmorskor vet hur:

• Vi vill arbeta personcentrerat i hela vårdkedjan och enligt principen ”en födande – en barnmorska”, inte springa mellan 3-4 födslar samtidigt.

• Att fler ges förutsättningar att gå upp på heltid. Hela 60 procent av barnmorskorna arbetar deltid för att arbetssituationen är för ansträngande.

• Många barnmorskor har helt lämnat yrket, bland annat på grund av löneläget. De kan återrekryteras genom att förbättra arbetsvillkoren, inom ramen för våra kollektivavtal.

• Gravida och födande bör kunna påverka sin vård mer, ett exempel är barnmorskeledda enheter.

Vi efterlyser att Region Halland agerar långsiktigt för att förbättra kompetensförsörjningen. Det är dags att regionen agerar så att regionens invånare får den goda och säkra hälso- och sjukvård de har rätt till.

Margot Kamruddin, avdelningsordförande Vårdförbundet avd.Halland
Caroline Ringberg, leg. barnmorska Kvinnohälsovården Falkenberg och Hallands representant i Vårdförbundets nationella barnmorskenätverk
Åsa Mörner, leg. barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet

SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.