För en långsiktigt hållbar kommun och balanserad åldersfördelning måste vi attrahera unga vuxna och familjer. Många branscher, inklusive besöksnäring, bemanning, restaurang och handel, lider av arbetskraftsbrist. Kommunen har påpekat behovet av nyrekrytering inom vård, skola och omsorg. Vi behöver unga vuxna som skattebetalare för framtiden.
Oroande trender:
Kungsbacka har högst utflyttning av unga vuxna (20-29 år) i Sverige.
Antalet 30-39-åringar, ofta barnfamiljer, som flyttade till Kungsbacka 2023 var 281, den lägsta siffran sedan 2017 enligt SCB.
Kommunfullmäktige vill lägga ner bostadsförmedlingen och förlita sig på rikstäckande förmedlingar och bostadsbolagens egna kösystem.
Brist på studentbostäder både i Halmstad och Göteborg.
Kungsbacka ska vara en attraktiv och innovativ plats som löser bostadsproblem för de som har svårt att komma in på marknaden. Detta skulle signalera till företag att kommunen agerar på deras behov av hyresrätter.
Partiet Kungsbackabornas prioriteringar:
Markanvisningar: Kommunen ska kräva att fastighetsägare upplåter ett visst antal lägenheter med kommunala kontrakt. Detta kompletterar projektet "Bostad Först" för att säkra bostäder för svaga hushåll.
Studentboenden: Skapa studentboenden med bra pendlingsmöjligheter till högskolorna i Göteborg och Halmstad.
Hyreslägenheter för unga: Tillhandahålla hyreslägenheter för studenter, nyrekryterade till kommunen, och unga vuxna (20-35 år) med fast anställning. Dessa bostäder ska vara både möblerade och omöblerade, 12-45 kvm, med goda kommunikationer till Kungsbacka centrum.
Företagslägenheter: Möjlighet för arbetsgivare att erbjuda företagslägenheter med tidsbegränsade avtal för nyanställda.
Byggnation på höjden: Tillåta byggnation på höjden för att effektivisera markanvändningen.
Förslag till åtgärder:
Planlägga små, billigare lägenheter med enklare standard i nya bostadsområden, inklusive gemensamma funktioner för hyresgäster som tvättstuga, uppehållsrum och kök. Ett studentboende nära kommunikationer skulle öka attraktiviteten för unga att bo kvar i Kungsbacka.
Planera tillsammans med byggare, exempelvis för Voxlöv syd, för att skapa ett unikt bostadsområde med bostäder för studerande, nyrekryterade och unga vuxna. Möblerade lägenheter för de som hastigt saknar bostad och trygghetsboende med 1-3 rum och kök kan ingå, samordnat med faciliteter för tidigare nämnda grupper, i linje med projektet "Bostad Först".
Roger Larsson, fullmäktigeledamot
Janne Heimbrand, fullmäktigeledamot
Mats Ståhlberg, ersättare fullmäktige
Christer Perfjell, ersättare fullmäktige
Ann Person, styrelseledamot
Carin Selerud Wiberg, styrelseledamot
Susanne Lundin Larsen, styrelseledamot
ANNONS
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.