DEBATT 2024-07-21 KL. 13:00

Debatt: Fler jobb med stöd till bryggerier

Av Ronny Karlsson

Debatt: Fler jobb med stöd till bryggerier
Debattörerna ser fram emot en lägre skatt för bryggerier. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Sverige har sett en snabb tillväxt av mikrobryggerier de senaste åren. Dessa företag bidrar med en fantastisk mångfald av ölsorter som pryder hyllorna på Systembolaget och menyerna på våra restauranger. Det är ofta små, passionerade företag som skapar arbetstillfällen och bidrar till en levande landsbygd. Mikrobryggerierna är inte bara viktiga för vår ekonomi, de berikar även vår dryckeskultur och gör Sverige till en mer intressant och levande plats.

Dessa små företag spelar en viktig roll i vårt samhälle och förtjänar bättre villkor för att kunna fortsätta utvecklas och blomstra. Därför driver Sverigedemokraterna, tillsammans med våra samarbetspartners i regeringen, förslaget om sänkt alkoholskatt för mikrobryggerier.

Svenska mikrobryggerier betalar idag högre skatt än sina europeiska motsvarigheter. Detta är något vi vill ändra på. Genom att sänka skatten för mikrobryggerier med en årsproduktion på upp till 3 000 000 liter, ger vi dessa företag bättre möjligheter att expandera och utveckla sina produkter. Detta är ett viktigt steg för att stärka företagandet och besöksnäringen i Sverige.

Sverigedemokraterna står upp för de små företagarna som kämpar varje dag. Vi vet att en stark ekonomi byggs från grunden, och småföretagen är en avgörande del av den grunden. Att sänka skatten för mikrobryggerier är bara en del av vårt bredare arbete för att göra det enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige. Vi arbetar också för att förenkla regler, förbättra kompetensförsörjningen och sänka skatten på arbete och företagande.

Det är viktigt att poängtera att detta förslag inte handlar om att öka alkoholkonsumtionen. Hantverksöl från mikrobryggerier är redan dyrare än industriell öl, och en skattesänkning kommer inte att påverka folkhälsan negativt. Istället handlar det om att stödja småskaligt, passionerat företagande och att främja en mångfald inom svensk dryckeskultur.

Vi ser fram emot att få genomföra detta förslag i höstens budgetförhandlingar. Tillsammans med våra initiativ för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, tar vi ännu ett steg mot ett friare och mer företagsvänligt Sverige. Genom att sänka skatten på öl från mikrobryggerier, ger vi våra lokala företagare de bästa förutsättningarna att växa och blomstra.

Oscar Sjöstedt (SD), Ekonomisk-politisk talesperson

Lars Larsson (SD), Distriktsordförande SD Halland



Centimeter från att sänka proffsen och ta SM-guldet
SPORT 2024-09-07 KL. 19:02
Premium

Centimeter från att sänka proffsen och ta SM-guldet

"Just nu är det en silverbesvikelse"

TV-klipp och nyheter

Oron - två års väntan på el till laddstolpar
NYHETER 2024-09-07 KL. 09:30
Premium

Oron - två års väntan på el till laddstolpar

Elbolagen kan inte garantera kapaciteten

Man påkörd av a-traktor
NYHETER 2024-09-07 KL. 09:24
Premium

Man påkörd av a-traktor

Anna vill höja intresset för AI
NYHETER 2024-09-06 KL. 15:00
Premium

Anna vill höja intresset för AI

Rekordvädret - så varmt blev det
NYHETER 2024-09-06 KL. 14:00
Premium

Rekordvädret - så varmt blev det

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-09-07 KL. 15:00
Uppskattad marknad i Fjärås
Premium | FOTBOLL 2024-09-07 KL. 10:18
Mardrömssviten fick ett slut
Premium | NYHETER 2024-09-07 KL. 09:24
Man påkörd av a-traktor

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.