DEBATT 2024-07-03 KL. 10:00

Debatt: Fel att inte fortsätta med flexgrupper

Debatt: Fel att inte fortsätta med flexgrupper
Magdalena Sundqvist (S).

TV-klipp och nyheter

Inför nedläggning av Centrala Särskilda Undervisningsgrupper (SU-grupper) gjordes förra året i maj, en risk- och konsekvensanalys. Trots de identifierade riskerna lades en av dessa grupper ner inför läsårsstart 2023 och den andra planerades att läggas ner något senare. Något av det som framkom i analyser var:

*elevernas möjligheter att få det stöd som de enligt skollagen har rätt till minskar

*otrygghet bland personal och elever på hemskolan ökar

*arbetsbelastningen för personalen på de skolor som kommer ha lokala SU-grupper (Flexgrupper) kommer att öka

* kostnaderna på de skolor med lokala SU-grupper riskerar att öka, vilket innebär att övrig verksamhet på enheten kan komma att drabbas

När vi nu i tidningen kan läsa att även lokala särskilda undervisningsgrupperna, Flexgrupper, läggs ned på grund av ekonomiska faktorer, ser vi hur detta kan påverka elever som för ett år sedan befann sig i de centrala SU-grupperna. I dessa centrala grupper är det vanligt att barn med störst behov av särskilt stöd får plats, i lokala särskilda undervisningsgruppen är inte sällan behoven något lägre och de barn som klarar anpassningar inom klassens ram har de minsta behoven av särskilt stöd, även om särskilt stöd är nödvändigt även för dem för att klara sin skolgång.

Om man som elev har visat sig ha stora behov och har plats i en central SU-grupp och sedan hamnar i en lokal Flexgrupp och därefter blir förflyttad in i en vanlig klass är risken hög att man inte klarar av de förutsättningarna. Elever ska få det stöd de är i behov av, har rätt till och det är sällsynt att behovet ändrar sig så pass mycket att man under ett drygt år klarar av att gå från central SU-grupp, via Flexgrupp, till ordinarie undervisning i helklass.

Alla politiker visste att 2024 skulle bli ett mycket osäkert år med ekonomiska mått mätt. Det var svårt att förutse vad som skulle kosta och hur mycket. Därför ville vi Socialdemokrater vid Kommunfullmäktiges budgetbeslut inför 2024 avsätta 39 miljoner i en buffert för bland annat Kungsbackas elever. Dessa miljoner hade kunnat användas och motverka de effektiviseringar som flera skolenheter nu smärtsamt går igenom. Men de styrande partierna M, C, Kd och L röstade ned detta.

Det som är extra frustrerande i hela situationen är att förutom personligt lidande för de barn som blir drabbade, genereras större kostnader i framtiden än vad vi sparar idag. Det står nu klart för många väljare i Kungsbacka att om man vill få till förändring så behövs annat styre. För Socialdemokraterna i Kungsbacka är den grundläggande välfärden det absolut viktigaste och att leverera särskilt stöd till de elever som har behov av det ingår definitivt i denna välfärd.

Magdalena Sundqvist (S), kommunalråd i opposition

Johan Tolinsson (S), andre vice ordförande i Nämnden för Förskola & Grundskola

Helene Thylin (S), ledamot i Nämnden för Förskola & Grundskola

Sena Munteanu (S), ersättare i Nämnden för Förskola & Grundskola

Anette Stockhaus (S), ersättare i Nämnden för Förskola & Grundskola



Centimeter från att sänka proffsen och ta SM-guldet
SPORT 2024-09-07 KL. 19:02
Premium

Centimeter från att sänka proffsen och ta SM-guldet

"Just nu är det en silverbesvikelse"

TV-klipp och nyheter

Oron - två års väntan på el till laddstolpar
NYHETER 2024-09-07 KL. 09:30
Premium

Oron - två års väntan på el till laddstolpar

Elbolagen kan inte garantera kapaciteten

Man påkörd av a-traktor
NYHETER 2024-09-07 KL. 09:24
Premium

Man påkörd av a-traktor

Anna vill höja intresset för AI
NYHETER 2024-09-06 KL. 15:00
Premium

Anna vill höja intresset för AI

Rekordvädret - så varmt blev det
NYHETER 2024-09-06 KL. 14:00
Premium

Rekordvädret - så varmt blev det

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-09-07 KL. 15:00
Uppskattad marknad i Fjärås
Premium | FOTBOLL 2024-09-07 KL. 10:18
Mardrömssviten fick ett slut
Premium | NYHETER 2024-09-07 KL. 09:24
Man påkörd av a-traktor

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.