DEBATT 2024-07-03 KL. 10:00

Debatt: Fel att inte fortsätta med flexgrupper

Debatt: Fel att inte fortsätta med flexgrupper
Magdalena Sundqvist (S).

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Inför nedläggning av Centrala Särskilda Undervisningsgrupper (SU-grupper) gjordes förra året i maj, en risk- och konsekvensanalys. Trots de identifierade riskerna lades en av dessa grupper ner inför läsårsstart 2023 och den andra planerades att läggas ner något senare. Något av det som framkom i analyser var:

*elevernas möjligheter att få det stöd som de enligt skollagen har rätt till minskar

*otrygghet bland personal och elever på hemskolan ökar

*arbetsbelastningen för personalen på de skolor som kommer ha lokala SU-grupper (Flexgrupper) kommer att öka

* kostnaderna på de skolor med lokala SU-grupper riskerar att öka, vilket innebär att övrig verksamhet på enheten kan komma att drabbas

När vi nu i tidningen kan läsa att även lokala särskilda undervisningsgrupperna, Flexgrupper, läggs ned på grund av ekonomiska faktorer, ser vi hur detta kan påverka elever som för ett år sedan befann sig i de centrala SU-grupperna. I dessa centrala grupper är det vanligt att barn med störst behov av särskilt stöd får plats, i lokala särskilda undervisningsgruppen är inte sällan behoven något lägre och de barn som klarar anpassningar inom klassens ram har de minsta behoven av särskilt stöd, även om särskilt stöd är nödvändigt även för dem för att klara sin skolgång.

Om man som elev har visat sig ha stora behov och har plats i en central SU-grupp och sedan hamnar i en lokal Flexgrupp och därefter blir förflyttad in i en vanlig klass är risken hög att man inte klarar av de förutsättningarna. Elever ska få det stöd de är i behov av, har rätt till och det är sällsynt att behovet ändrar sig så pass mycket att man under ett drygt år klarar av att gå från central SU-grupp, via Flexgrupp, till ordinarie undervisning i helklass.

Alla politiker visste att 2024 skulle bli ett mycket osäkert år med ekonomiska mått mätt. Det var svårt att förutse vad som skulle kosta och hur mycket. Därför ville vi Socialdemokrater vid Kommunfullmäktiges budgetbeslut inför 2024 avsätta 39 miljoner i en buffert för bland annat Kungsbackas elever. Dessa miljoner hade kunnat användas och motverka de effektiviseringar som flera skolenheter nu smärtsamt går igenom. Men de styrande partierna M, C, Kd och L röstade ned detta.

Det som är extra frustrerande i hela situationen är att förutom personligt lidande för de barn som blir drabbade, genereras större kostnader i framtiden än vad vi sparar idag. Det står nu klart för många väljare i Kungsbacka att om man vill få till förändring så behövs annat styre. För Socialdemokraterna i Kungsbacka är den grundläggande välfärden det absolut viktigaste och att leverera särskilt stöd till de elever som har behov av det ingår definitivt i denna välfärd.

Magdalena Sundqvist (S), kommunalråd i opposition

Johan Tolinsson (S), andre vice ordförande i Nämnden för Förskola & Grundskola

Helene Thylin (S), ledamot i Nämnden för Förskola & Grundskola

Sena Munteanu (S), ersättare i Nämnden för Förskola & Grundskola

Anette Stockhaus (S), ersättare i Nämnden för Förskola & Grundskola



Slottet kan få 30 meter hög mast
NYHETER 2025-05-14 KL. 07:00
Premium

Slottet kan få 30 meter hög mast

Ny sociallag kan ge 13 nya tjänster i kommunen
NYHETER 2025-05-13 KL. 12:15
Premium

Ny sociallag kan ge 13 nya tjänster i kommunen

Ska ge stöd för ökat förebyggande arbete

Ovanligt lång väntan på hjälp efter orosanmälan
NYHETER 2025-05-13 KL. 11:20
Premium

Ovanligt lång väntan på hjälp efter orosanmälan

Utreds internt av socialtjänsten

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.