Läser artikeln ”Oro när Stadshuset ska ha plats för 300 fler anställda” och kan bara instämma med den intervjuade personen. Vi i personalen klagar redan idag på att det är för trångt, brist på avskilda arbetsrum och möteslokaler. Omöjligt att få boka ett mötesrum inom rimlig tid. Sitta i öppet landskap med yrkesgrupper som inget gemensamt finns med.
”kommunen är så långsam/varför tar det så lång tid.. etc”. Dagligen hörs detta från våra kommuninvånare. Jo det tar tid för att vi inte har en rimlig arbetsplats där vi kan utföra vårt arbete. Vi kan inte hantera sekretessbelagd information eller ha samtal med kollegor på ett acceptabelt sätt, då vi tvingas sitta ihop med andra förvaltningar i öppet landskap. Begränsade möjligheter till arbetsmöten, eftersom det inte går att hitta anpassade möteslokaler.
För cirka ett år sedan var det 450 medarbetare som hade sina lokaler i stadshuset. Efter flytten är det trångt och ofta svårt att hitta plats i närhet av kollegor med samma arbetsuppgifter. Känsliga samtal som ska hållas inom gruppen blir omöjligt att ha i en aktivitetsbaserad arbetsplats.
En så grundläggande sak som att kunna gå på toaletten är ett problem. Sekretesshandlingar måste plockas undan och låsas in så att inte någon obehörig kommer åt dem. Förhoppningsvis har du lyckats få en arbetsplats nära där vi kan låsa in handlingarna och inte två våningar bort i andra sidan huset. Och glöm för all del inte passerkortet om du har hamnat på fel våning och det inte finns tillgängliga sekretesskåp att låsa in handlingarna i, samtidigt som nöden tränger sig på. Ta med handlingarna på toan?
Som det är nu så finns det inte arbetsplatser i Stadshuset om alla medarbetare kommer in samtidigt. 300 arbetsplatser till 750 personal. Systemet bygger på att de flesta arbetar hemifrån. Många vantrivs så till den grad att fler väljer att arbeta hemifrån och i högre grad än tidigare för att Stadshuset är ett arbetsmiljöproblem.
Varför jobba i och för Kungsbacka kommun om jobbet går att göra hemifrån? Kan byta jobb och få högre lön. Nu kommer det bli än trängre med 1 100 personer och innan dess ombyggnad. Jag utmanar politikerna, Malin de Verdier och övriga chefer att komma in till Stadshuset och jobba aktivitetsbaserat i öppet kontorslandskap alla dagar i en hel vecka. Ni får personligen boka mötesrum, ha era teamsmöten i öppet kontorslandskap och se hur bra det fungerar för er. Ska vi även göra det till en vecka som är obligatorisk för alla anställda att arbeta från Stadshuset så kan vi se hur det blir?
Nedan text från kommunens intranät:
Hur många medarbetare kommer att sitta i Stadshuset när alla är på plats? Om alla medarbetare som sitter på Vägmästaren, Kompetenscentrum och Digitalt center flyttar in till stadshuset blir vi totalt cirka 1 100 medarbetare. I dag är det cirka 750 medarbetare som har sin placering på Stadshuset.
Får alla plats i Stadshuset? Vi har gjort flera mätningar av nyttjandegraden av skrivbordsplatser, mötesrum och lunchrum som visar att det finns plats för fler medarbetare. Vi kommer att göra nya mätningar under hösten som en del i utredningsarbetet inför ett beslut.
Nedan text från kommunens intranät:
Vi kartlägger en ombyggnation av B-huset i Stadshuset.
Med start hösten 2024 kommer vi att börja kartlägga möjligheterna att bygga om B-huset i Stadshuset. Målsättningen är att samla all administrativ personal i centrum i Stadshuset på sikt, i den mån det är möjligt.
Kungsbacka kommun har under flera år haft ett fokus på att skapa långsiktigt hållbara administrativa lokaler. Lokalerna ska till exempel vara attraktiva, kostnadseffektiva, bidra till samarbete och gynna det utvecklande medarbetarskapet.
Nu fortsätter arbetet med att se över hur vi kan samlokalisera och avveckla lokaler. Kommunen kommer nu att utreda om det är möjligt att samla majoriteten av all administrativa personal i centrum i Stadshuset.
Kartläggning startar i höst:
Under hösten kommer vi att kartlägga om det är möjligt att göra en ombyggnation av B-huset till bättre anpassade miljöer som gör att vi kan jobba aktivitetsbaserat. I det arbetet ingår även att alla medarbetare kommer få svara på en enkät för att utreda medarbetarnas aktivitetsmönster. När kartläggningen är klar och det finns en helhetsbild så kommer styrgruppen att fatta ett beslut om när det blir en ombyggnation och vilka förvaltningar som är aktuella för samlokalisering. När en ombyggnation av B-huset är möjlig är det projektets uppdrag att skapa ett mer enhetligt stadshus. Det kan också komma att bli anpassningar i A-huset i form av inredning och utrustning.
Samlokalisering i Stadshuset
Målsättningen är att kommunen i så hög utsträckning som möjligt ska avveckla lokaler som vi inte äger själva. Det gäller Vägmästaren, Kompetenscentrum och lokalerna i Hotell Halland-huset som Digitalt center sitter i. Målsättningen är att medarbetare som har sin arbetsplats i de lokalerna idag får nya arbetsplatser i Stadshuset.
"Vi tror att det skulle bli bra för både vår arbetsplatskultur med samarbete över gränserna och för vår ekonomi att samlas i en lokal, men jag förstår att det kan finnas en oro att bli fler i Stadshuset. Analyser visar att vi får plats med fler medarbetare i Stadshuset men vi kommer fortsätta analysera och undersöka om det är möjligt att samlokalisera oss. Vi kommer också att fråga er som arbetar i lokalerna hur ni upplever det som en del i det fortsätta arbetet", säger Julia Tryggvadottir Tollesson, förvaltningschef för Service och beställare av uppdraget.
Ett skämt och hån mot oss som arbetar i Stadshuset.
Uppgiven kommunanställd
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.