DEBATT 2023-05-08 KL. 10:00

Debatt: Ett folktomt och öde torg

Debatt: Ett folktomt och öde torg

TV-klipp och nyheter

Fredagen den 28 april passerade jag torget i Kungsbacka. En solig, härlig dag men ett folktomt, öde torg.

Tänker tillbaka på pandemin då det, tack vare några eldsjälar, var full aktivitet varje fredag. Dessa eldsjälar skötte detta på ett strålande sätt. Det blev liv och rörelse i innerstaden, kaféer och restauranger drog fler kunder och affärer runt om i staden märkte också en ökad försäljning.

Det kostade då inget att sälja på torget och det gjorde att många kom dit med sina egentillverkade alster till försäljning. Det blev en härlig mix av varor. De som drivit torghandeln under pandemin gick till kommunledningen och ville permanenta detta, men se det gick de inte med på. Månadsmarknaden skulle tillbaka och torgförsäljning på fredagar skulle det bli. Och kosta skulle det göra.

Kungsbacka är en rik kommun och kan avvara dessa inkomster. Min fråga är: varför kan inte politikerna anamma det som är bra, hela innerstaden levde upp .Vad finns det för nackdelar?

Till Varbergs torgdagar kommer folk från när och fjärran, Göteborg, Halmstad till exempel, för att det är så "trevligt där". Jag vet för jag har många gånger varit en av knallarna där. Det är verkligen liv och rörelse och det sjuder av en positiv anda. Priset att sälja där är betydligt lägre än i Kungsbacka.

Tänk om Kungsbacka också kunde få det omdömet: vi åker till Kungsbacka torg för där är så trevligt och ett roligt utbyte av varor.

Också en knalle

Svar:

Vi på kommunen gör vårt bästa för att få tillbaka månadsmarknaden i Kungsbacka till samma nivåer som före pandemin, bland annat med hjälp av ökad information i form av ökad skyltning och inlägg i sociala medier. Vi upplever också att både knallar och kunder alltmer hittar tillbaka till torsdagarna på torget i Kungsbacka. Vi välkomnar alla till månadsmarknaden (första torsdagen i varje månad) och torghandeln (tisdagar och fredagar övriga veckor).

Sedan vet vi tyvärr att många knallar har valt bort fredagarna eftersom många platser som var stängda under pandemin nu åter konkurrerar om besökare. Men glädjande nog har några knallar aviserat att de kommer att dyka upp på Kungsbacka torg även på fredagar framöver, något vi välkomnar. De som har fasta platser halvårsvis på månadsmarknaden kan även stå på fredagarna då det ingår i priset.

När det gäller avgifterna så är Kungsbacka på intet sätt dyrast. Hos oss är avgiften 85 kr för 3 x 3 meter. Varberg tar 40 kr löpmetern, Göteborg 200 kr/dag och Halmstad 150 kr/dag.

Ser i kommentarerna som gjorts på Norra Hallands Facebooksida att det önskas månadsmarknad till senare än klockan 15. Vi från kommunen hade gärna förlängt försäljningstiden, men det blev tyvärr inte så. Månadsmarknadens besökare brukar troppa av runt 13.30 och sedan har många knallar långt att åka hem efter att de har packat ihop sina stånd.

Linda Sövgren, projektledare marknad
Kungsbacka kommun Teknik


TV-klipp och nyheter

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka
NYHETER 2023-12-03 KL. 18:23
Premium

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka

"Man får både vinter- och julkänsla"

Gymnastik är en fantastisk lagidrott
SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Premium

Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Stilenlig parad i vinterkyla
KULTUR & NÖJE 2023-12-02 KL. 16:40
Premium

Stilenlig parad i vinterkyla

Nytt försök med kritiserad belysning
NYHETER 2023-12-02 KL. 08:30
Premium

Nytt försök med kritiserad belysning

Grannar runt fotbollsplanen upprörda

FBK räddade poäng i sista sekunden
BANDY 2023-12-01 KL. 22:02
Premium

FBK räddade poäng i sista sekunden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-12-03 KL. 21:16
Säröryttaren segrade på Friends arena
NYHETER 2023-12-03 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.