DEBATT 2024-08-19 KL. 10:00

Debatt: En väckarklocka för klimatpolitiken

Debatt: En väckarklocka för klimatpolitiken
Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

I augusti i år drabbades Halland av kraftiga översvämningar, och områden som Onsala och Vallda blev särskilt hårt drabbade. Hus, vägar och jordbruk stod under vatten, och förödelsen var omfattande. Denna naturkatastrof är inte en isolerad händelse utan en del av ett större mönster av allt mer extremt väder till följd av klimatförändringarna.

Det är mot denna bakgrund som det blir både chockerande och upprörande att regeringen för 2024 lägger en starkt reducerad klimat- och miljöbudget som skurits ner med närmare 20 procent. Än mer oroande är att regeringen för 2025 planerar att sänka miljöbudgeten med ytterligare 20 procent. Vilket får omedelbara konsekvenser vid exempelvis, den mest centrala myndigheten för åtgärder och vattenresursförvaltning, Havs- och vattenmyndigheten som i år till och med fått varsla personal om uppsägning.

Det är svårt att förstå logiken bakom dessa nedskärningar. När vi står inför de mest akuta klimatutmaningarna i modern tid, väljer våra ledare att dra ner på de resurser som behövs för att möta dessa utmaningar. Det är en farlig och kortsiktig politik som ignorerar den verklighet vi lever i. Översvämningarna i Halland är ett tydligt bevis på att klimatförändringarna är här och nu, och de kommer inte att försvinna om vi blundar för dem.

För att förebygga översvämningar och andra klimatrelaterade katastrofer måste vi omedelbart investera i effektiva klimatåtgärder. Här är några åtgärder som kan göra skillnad:

1. Förstärkning av infrastruktur: Investera i förbättrad vattenhantering och avloppssystem för att bättre hantera stora mängder regnvatten. Detta inkluderar byggande av dammar, vattenreservoarer och förbättrade dräneringssystem.

2. Naturliga barriärer: Återställ och skydda våtmarker, skogar och andra naturliga barriärer som kan absorbera överskottsvatten och minska risken för översvämningar.

3. Klimatanpassning i stadsplanering: Integrera klimatanpassning i stadsplaneringen genom att skapa gröna tak, genomsläppliga ytor och andra lösningar som kan hantera regnvatten mer effektivt.

4. Forskning och innovation: Satsa på forskning och utveckling av nya teknologier och metoder för att förutse, förebygga och hantera översvämningar och andra klimatrelaterade hot.

5. Utbildning och medvetenhet: Öka medvetenheten bland allmänheten och utbilda samhällen om hur de kan förbereda sig för och hantera översvämningar.

Att minska budgeten för klimat- och miljöåtgärder är att spela rysk roulette med vår framtid. Vi måste istället öka investeringarna i klimatanpassning och hållbar utveckling.

Översvämningarna i Halland är en varningssignal som vi inte har råd att ignorera. Klimatåtgärder är akuta och måste implementeras omedelbart för att skydda våra samhällen och vår planet.

Det är dags att våra politiska ledare, oavsett "politisk färg", tar sitt ansvar och agerar med den brådska och beslutsamhet som situationen kräver.

Patrik Strömberg



TV-klipp och nyheter

20 snabba frågor till karismatiske tränaren
HANDBOLL 2024-09-12 KL. 14:00
Premium

20 snabba frågor till karismatiske tränaren

✔ Regeln han vill ändra ✔ Orosmolnet ✔ Drömvärvningen

Duon simmade runt Onsala
NYHETER 2024-09-10 KL. 21:01
Premium

Duon simmade runt Onsala

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2024-09-12 KL. 18:19
Brand i villa
NYHETER 2024-09-12 KL. 17:31
Bil stulen på parkering

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.