DEBATT 2024-08-25 KL. 11:00

Debatt: Död ved främjar biologisk mångfald

Debatt: Död ved främjar biologisk mångfald
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden. Samtidigt vet vi att växter och djur påverkas när deras livsmiljöer förändras.

Utmaningen ligger därför i att kunna kombinera ett skogsbruk som för klimatets skull möjliggör ökad skörd med att samtidigt säkerställa att det finns livsutrymme för alla skogens arter. Det är därför oerhört viktigt att skogsnäringen vidtar aktiva åtgärder för att främja biologisk mångfald.

Ett dött träd är fullt av liv, men synen på död ved i skogen har förändrats över tid. Från att ha varit en resurs för att utvinna tjära ur, till att bli en pesthärd som till varje pris måste städas bort, till att den i dag ses som enormt viktig för den biologiska mångfalden.

Omkring hälften av de rödlistade arterna i skogen är beroende av död ved. Vissa arter är beroende av träd, grenar eller toppar som nyligt dött och andra av långt nedbrutna stående eller liggande träd. Död ved är också viktig för skogens livskraft, då vissa insekter som lever i den döda veden är naturliga fiender till olika skadeinsekter, exempelvis granbarkborren.

Enligt ny statistik från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) fanns i genomsnitt 3,4 miljoner kubikmeter död ved i Hallands skogar under femårsperioden 2019–2023. Det är en oförändrad mängd jämfört med perioden 2018–2022.

I Sveriges skogar ökade den döda veden med 2,2 procent, från 274,2 till 280,3 miljoner kubikmeter, mellan de två femårsperioderna.

Den positiva trenden beror till stor del på aktiva insatser från skogsägare. I samband med skörd sparas ofta ytor där det finns mycket död ved, framför allt i form av liggande döda träd. Skogsägare skapar också ny död ved, framför allt genom att skapa högstubbar och låta en viss andel stående träd få stå kvar och dö på rot.

De flesta skogsägare undantar även en del av sin skog från traditionellt skogsbruk. Inom dessa områden kan det vara lämpligt att hjälpa naturen på traven och skapa död ved exempelvis genom att orsaka stamskador eller kontrollerat bränna skog.

Skogsstyrelsen och skogsnäringen har i gemensam dialog tagit fram en målbild för död ved i skogen. Målbilden syftar både till att bevara den döda ved som redan finns och till att öka mängden död ved i det brukade landskapet.

Holmens mål är att alla naturligt förekommande arter ska kunna fortleva i skogslandskapet. För att det ska ske behöver vi inom skogsnäringen skapa mer död ved i skogarna.

Helene Andersson, naturvårdsspecialist på Holmen Skog



TV-klipp och nyheter

20 snabba frågor till karismatiske tränaren
HANDBOLL 2024-09-12 KL. 14:00
Premium

20 snabba frågor till karismatiske tränaren

✔ Regeln han vill ändra ✔ Orosmolnet ✔ Drömvärvningen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2024-09-12 KL. 18:17
Brand i villa
NYHETER 2024-09-12 KL. 17:31
Bil stulen på parkering

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Många har säkert undrat vad det är för ett litet hus som nyligen återställts vid Lindomemotet längs E6:an. Under våren tog den gamla smedjan form igen och påminner nu om gården som länge låg där.