DEBATT 2024-02-26 KL. 16:00

Debatt: Dags Kungsbacka kommun tar ställning

Debatt: Dags Kungsbacka kommun tar ställning
Debattörerna vill inte att till exempel vårdpersonal ska ägna sig åt angiveri. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Svenska värderingar har länge associerats med mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer vilka har fastställts i svensk grundlag. Vi ser med bestörtning att dessa värden är hotade utifrån ett allt hårdare samhällsklimat både nationellt och internationellt.

Ett öppet demokratiskt Sverige innebär att den som flyr till Sverige ska få sina asylskäl rättssäkert prövade och att de mest behövande, familjeåterförening och anhöriginvandring är avgörande för en humanitär flyktingpolitik.

Denna prövning är och ska vara Migrationsverkets ansvar, nu vill riksdagen göra detta till hela det offentliga samhällets arbetsuppgift. Det innebär att varje lärare, sjuksköterska, bibliotekarie och socialsekreterare ska agera som gränspolis.

En angiverilag går emot den lagstiftning som ingår i vårt grunduppdrag som socialsekreterare, socialtjänstlagen och barnkonventionen. Vi ser stora risker i att en sådan lagstiftning får negativa konsekvenser även avseende rekrytering av nya socialsekreterare då vi är många som kommer vägra att ange människor vi möter. När det blir svårare att rekrytera, ökar även arbetsbelastning för dem som väljer att vara kvar, det kommer i sin tur leda till en kraftigt försämrad arbetsmiljö men kan även resultera i en försämrad välfärd för våra kommuninvånare.

SKR (Sveriges kommuner och regioner) har varit tydliga med att anmälningsplikt krockar med flera befintliga lagar och kräver undantag för alla yrken och professioner inom kommuner och regioner.

Flera kommuner och regioner har redan valt att ta ställning och varit tydliga mot sina medarbetare att de inte kommer tvinga dem att ange människor de möter. Vi hoppas att Kungsbacka kommun fortsatt vill vara en attraktiv arbetsgivare och aktivt tar avstånd från utredningen och det lagförslag som väntas i remissvar till både utredningen och regeringen.

Vi hoppas att Kungsbacka kommun i likhet med oss har en tro på ett öppet demokratiskt Sverige!

Anna Nordin, ordförande Akademikerförbundet SSR Kungsbacka

Hanna Arvidsson, integritetsombud Akademikerförbundet SSR Kungsbacka



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.