DEBATT 2023-03-06 KL. 11:00

Debatt: Dags införa sockerskatt

Debatt: Dags införa sockerskatt
Är det dags för skatt på socker? Foto: Pixabay.

TV-klipp och nyheter

Samhället nuförtiden är väldigt ohälsosamt. Vi äter mycket mer socker än vad vi behöver och det får flera negativa konsekvenser. Om man äter för mycket socker går man upp i vikt och det innebär en ökad risk för typ 2-diabetes, olika sorters cancer och hjärtkärlsjukdomar.

Fetma innebär inte bara ökad risk för sjukdomar utan innebär även en ökad risk för mobbning. Dessutom kostar fetman och dess konsekvenser såväl individen som samhället pengar. Sedan 1980-talet har andelen av befolkningen med övervikt och fetma dubblerats och ökningen är störst hos de yngre. Andelen med övervikt i min ålderskategori (13-åringar) var 21 procent år 2018. Enligt WHO så bör sockerkonsumtionen minska med 20 procent. Därför tycker att jag att vi borde införa sockerskatt i Sverige.

I Storbritannien infördes sockerskatt på sockersötade drycker 2018. Det har fått som konsekvens att de som gör exempelvis Sprite har minskat mängden socker till en tredjedel av vad vi har i Sverige. Även i Mexico införde man 2014 sockerskatt på sötade drycker. Där har man sett att försäljningen av dessa drycker minskade med 17 procent bland de fattigaste, vilket är bra för där är problemen med fetma och diabetes som störst.

Många anser att staten inte ska lägga sig i vad folk gör och att staten minskar deras frihet om en sockerskatt skulle införas. De tycker att staten och livsmedelsförsäljare borde märka produkter bättre så folk kan se vad de innehåller. Men, det finns redan nu innehållsförteckningar på alla livsmedel och uppenbarligen orkar folk inte bry sig ändå. Så, en sockerskatt måste införas för att hjälpa folk att fatta bättre beslut.

Molly Johnsson, IES Kungsbacka
TV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.