DEBATT 2023-10-26 KL. 10:00

Debatt: Dags att sänka skatten på öl

Debatt: Dags att sänka skatten på öl
Dagens debattartikel handlar om skatten på öl. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Går man in på ett Systembolag i Halland ser man snart ett stort utbud av olika sorters öl ifrån många olika tillverkare. I Kungsbacka kan man hitta lokalproducerad öl från Akia Brygghus, Rocky Point Brewery och Säröbanan Bryggeri. Det ser ut att vara god konkurrens med stora valmöjligheter för den som tycker öl är en god dryck, men det är en bild som skymmer ett antal oroande realiteter.

Svensk försäljning av öl domineras av produkter från ett fåtal mycket stora bryggerier. De fem största dominerar kraftigt i försålda volymer öl. Samtidigt är det de små hantverksmässiga bryggerierna som både står för det mer varierade utbudet och för ölen med speciell karaktär och kvalitet. Antalet bryggerier i Sverige har ökat med flera hundra under de senaste tio åren och det handlar huvudsakligen om små producenter med en hantverksmässig tillverkning av öl.

Det är en väldigt fin utveckling, men kostnaderna för de små producenterna är naturligtvis mycket högre än för de stora som har en rad stordriftsfördelar. De ekonomiska marginalerna för de små som driver kvalitet och variation är ofta små och lönsamheten kan snabbt vändas till förlust när kostnaderna för el, insatsvaror, transporter, räntor och löner skjuter i höjden. Risken finns att många små producenterna snabbt slås ut när tiderna blir sämre. Och det är också vad som nu oroar en hel bransch av små bryggerier.

Eftersom förutsättningarna ser så olika ut för små och stora producenter har EU ett regelverk som tillåter lägre skatt för små öltillverkare. Denna möjlighet används idag av alla länder utom Sverige och Spanien. Vi anser att även Sverige bör värna de små bryggerierna som förutom att driva ölutvecklingen framåt också skapar både arbetstillfällen och besökstillfällen.

Inte minst på landsbygden och i mindre orter har små hantverksbryggerier slagit rot och bidragit till bygdens utveckling. Vi ser många exempel på detta runt om i Halland och i övriga delar av Sverige. Därför menar vi att det bör utredas hur även Sverige kan differentiera skatten på alkohol utifrån storleken på producenten i syfte att gynna små bryggerier med hantverksmässig tillverkning av öl.

Christofer Bergenblock (C), riksdagsledamot Halland

Anders Ådahl (C), riksdagsledamot Västra GötalandEn vinnare i släktduellen i elitseriedebuten
BANDY 2023-12-09 KL. 19:11

En vinnare i släktduellen i elitseriedebuten

"Det blir kanske någon gliring"

TV-klipp och nyheter

Krönika: Youtube tröstar pappa
KRÖNIKOR 2023-12-09 KL. 12:00
Premium

Krönika: Youtube tröstar pappa

Debatt: Tack för showen
DEBATT 2023-12-09 KL. 11:00

Debatt: Tack för showen

Dyrare att bo i riskområden
NYHETER 2023-12-08 KL. 12:45
Premium

Dyrare att bo i riskområden

Lärare misshandlad på skola
NYHETER 2023-12-08 KL. 11:00
Premium

Lärare misshandlad på skola

Husägare stäms på en miljon
NYHETER 2023-12-08 KL. 07:00
Premium

Husägare stäms på en miljon

Lunch till boende glömdes bort
NYHETER 2023-12-07 KL. 17:00
Premium

Lunch till boende glömdes bort

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-12-09 KL. 18:00
Lyckad Särödag trots ruskväder
Premium | NYHETER 2023-12-09 KL. 14:00
Blåvittstjärnor signerade på Hede
BANDY 2023-12-09 KL. 13:35
FBK-lån kastas in direkt
Premium | KRÖNIKOR 2023-12-09 KL. 12:00
Krönika: Youtube tröstar pappa
DEBATT 2023-12-09 KL. 11:00
Debatt: Tack för showen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.