DEBATT 2023-01-10 KL. 15:00

Debatt: Bygg mer konventionell kärnkraft

Debatt: Bygg mer konventionell kärnkraft
Genrebild: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Att vi behöver massor av ny fossilfri el har inte undgått någon. Allt för att tillgodose jämn, stabil, fossilfri och billig el till våra hem och våra industrier; det som förut varit vårt lands stora konkurrensfördel och som vi taget för givet. Detta behövs så fort som det bara går. Dessutom förutspås en fördubbling av vår nuvarande förbrukning för att möta framtidens behov.

Om man satsar på konventionell kärnkraft, det finns ett stort antal fungerande kärnkraftverk runt om i världen, kan man förkorta typgodkännande och tillståndsprocesser avsevärt. Välj någon typ som redan finns och som har bevisat goda driftegenskaper.

Eftersom vi förtida har lagt ner kärnkraft på flera ställen finns redan lämpliga placeringsorter i södra Sverige med tillhörande infrastruktur i form av vägar, rutiner för transport av bränslen och avfall, kontaktpunkter och elledningar, skyddszoner etc. Inte minst finns lagar, rutiner och fungerande system för finansiering för hur man tar om hand avfall och byggnader när reaktorerna nått slutet av sin livslängd. Man behöver inte uppfinna hjulet igen. Det behövs i detta akuta läge ingen ny forskning på kommande generationer av kärnkraft; det kan komma i lämplig tid när allt är utprovat och klart.

Som grädde på moset ger byggnation av ny kärnkraft upphov till många nya arbetstillfällen, både under byggtiden och vid drift. Detta behövs alltid.

Livet är komplicerat. Men vi behöver inte göra det mer komplicerat än nödvändigt. Hjulet är redan uppfunnet. Bygg beprövad konventionell kärnkraft på de lediga platser som uppstått vid den förtida nedläggningen av svenska reaktorer, till exempel vid Ringhals.

Tomas Thorvaldsson, (KD), pensionerad professor i fysik
Larry Söder, (KD), riksdagsman Halland


Rena Rahm(a) drömstarten
SPORT 2024-02-28 KL. 17:45
Premium

Rena Rahm(a) drömstarten

TV-klipp och nyheter

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig
KULTUR & NÖJE 2024-02-28 KL. 17:00
Premium

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig

Här ser du Kungsbackakonstnärens verk

Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-02-28 KL. 17:45
Rena Rahm(a) drömstarten

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.