Skola, vård och omsorg är verksamheter som många av oss ser som själva ryggraden i välfärdsmodellen. Denna verksamhet uppgick till sammanlagt 1 166 miljarder kronor 2018 och av dessa stod privata företag för 206 miljarder.
Om vi tittar tillbaka till tidigt 90-tal och ”reformerna” med bland annat beställar- och utförarmodeller så var det fokus på effektiviseringar inom kommunal och landstingskommunal verksamhet. Den dåvarande Bildtregeringen överlämnade propositionen ”Ökad konkurrens i kommunal verksamhet” i oktober 1992 och bedömde, på minst sagt lösa grunder, att konkurrens behövs för att åstadkomma högre effektivitet trots att det i samma proposition framgår att effektiviteten är omtvistad i sak. Idag har vi exempelvis 17 procent hemtjänst och 20 procent äldreboenden som bedrivs i privat regi. En viktig fråga att belysa har varit de miljardvinster som de stora bolagen har genererat och som medier har rapporterat kring. Det är givetvis nu helt uppenbart i efterhand att pratet om effektiviseringar var bara tomma ord, allt handlade om högerns begär att privatisera till vilket pris som helst. Hade man velat effektivisera den svenska välfärden hade man kunnat införa nationella utvecklingskriterier och ge statliga myndigheter i uppdrag att följa upp.
Samtidigt är det viktigt att beakta de mindre kooperativ och idéburna företag som har haft fokus på andra värden än att generera en maximal bolagsvinst och utdelning för aktieägare. Dessa har utgjort ett tillskott såtillvida att välfärdens kvalitetsmått har varit vägledande.
Vi behöver helt enkelt alternativ till dagens utveckling. Det finns, i skrivande stund, inte en enda seriös rapport som visar att vi har fått en mer effektiv verksamhet med privatiseringar och konkurrensutsättningar i privat regi. Vi har istället hört många rapporter om att vinstutdelningar har skett och samtidigt att verksamheter har misskötts. Ytterst handlar det om skattepengar som skulle ha gått till välfärdsverksamheten och stannat där.
Det finns dock alternativ som vi behöver lyfta fram på en bred front. Att uppmuntra alternativa driftsformer som kan verka inom den offentliga regin är ett alternativ som kan uppmuntra till nytänkande, kreativitet och innovation inom välfärdssektorn. Vi behöver i en större utsträckning undersöka och kartlägga den beprövade erfarenheten som finns i form av bland annat intraprenader inom skola, vård och omsorg. Som ett exempel har en utvärdering av intraprenadverksamhet i Göteborg visat på mycket positiva aspekter inte minst vad gäller effektivisering, kvalitet och personalens involvering.
Vallås äldreboende i Halmstad är ett annat exempel på en framgångsrik intraprenad som har uppvisat hög nöjdhet hos brukare och personal. Vi ska inte nedmontera den svenska välfärden utan värna om den och utveckla dess grundläggande principer och samtidigt stärka vårt fantastiska samhälle som utan tvekan hör till världens mest utvecklade demokratier.
Gabriella var livrädd för vatten men en skolresa förändrade allt. Nu är havet hennes liv och sedan 15 år tillbaka jobbar hon på och med Ostindiefararen Götheborg. Fast nästa äventyr är en långsegling med man och barn i egen båt.