DEBATT 2024-02-21 KL. 10:00

Debatt: Bestört över synen på äldreomsorgen

Debatt: Bestört över synen på äldreomsorgen
Förändringarna inom äldreomsrogen har återigen väckt starka reaktioner. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

I vår lokaltidning Norra Halland läser jag vad du Hravn Forsne, som företrädare för M och som ordförande i Vård- och Omsorgsnämnden, anser skall vara en skälig levnadsnivå för oss äldre skattebetalare.

Jag blir bestört över hur ni ser på äldreomsorgen i vår rika kommun. Det är nedvärderande läsning. Jag begränsar mig till följande: du nämner bland annat insatsen avlösning i hemmet för brukare som inte kan lämnas ensamma sänks från 1-32 tim till 1-10 tim/månad (!) och avgiftsbeläggs.

Du nämner att "de som haft avlösning gratis kommer ju självklart uppleva det som en försämring, men det är inte rimligt att en typ av stöd är gratis medan alla andra skall betala. Det måste vara lika för alla", motiverar du (min kommentar: så humant av dig att värna om "lika för alla"). Sänkningen av tiden skall avgöras av en personlig bedömning. Du hänvisar till hur vårdtagare faktiskt (o)nyttjar sina beviljade insatser. Kanske har jag missat något, har VO låtit brukarna svara på enkät, finns denna som bilaga till förslag om förändring?

Vidare skriver du "Det är inte en pengafråga i grund och botten, utan att det kommer finnas färre människor som arbetar med vård och omsorg än människor med behov." Vad kommer det sig, tror du? Att arbeta med "mjuka tjänster på golvnivå" har väl aldrig betalat sig efter värde. Tänk om det kunde vara "lika för alla", då kan du och nämnden justera löneutrymmet uppåt och Kungsbacka lever upp till sin utnämning. Pengar fattas ju inte, säger du.

Av tidningens referat framgår också skyldighet för vårdtagares barn och vänner att hjälpa till i hushållet. Inte kan du bestämma över huruvida den yngre generationen skall bistå vårdtagare? Det finns grundläggande regler för vad en vård- och omsorgsnämnd måste efterleva.

NH:s artikel redogör för vad förändringen innebär, vilket skrämmer mig. Är din, VO-nämndens och M:s målsättning att all äldrevård i hemmet skall ut på entreprenad? Blir det ännu mera vinstgivande med tanke på indragna regler om skälig levnadsnivå.

Mitt förslag till förändring - låt vårdtagare erhålla "vårdpeng" att användas för hen på bästa sätt, att tillsammans med vårdpersonal och dokumentation få bestämma vilka insatser som är mest värdefull inom ram. Ett sånt lyft, både för vårdtagare och vårdpersonal behövs och skulle återställa etik och moral gentemot den äldre generationen.

En sista fråga: har politiker i den nämnd de representerar utbildning och/eller arbetslivserfarenhet inom området?

I din egen presentation som representant för M skriver du: "Det jag vill göra för dig är att driva en politik som bevarar det som är bra i Kungsbacka och fortsätta öka tryggheten." Kan jag tro på dig?

"Jag vill ut"



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.