DEBATT 2023-02-24 KL. 09:45

Debatt: Använd FN för att besegra Putin

Debatt: Använd FN för att besegra Putin

TV-klipp och nyheter

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga, olagliga och oprovocerade invasion i Ukraina. Sedan dess har den ryska krigsmakten dödat och skadat tiotusentals människor och drivit miljoner på flykt. Kriget är ett hot inte bara mot Ukraina och dess invånare utan också mot fred, frihet och demokrati i vår del av världen.

Den svenska FN-rörelsen fördömde direkt det ryska agerandet. Varje vecka under året har Svenska FN-förbundet och andra organisationer stått utanför Rysslands ambassad i Sverige och krävt att kriget upphör. Förbundet har skrivit brev till den ryske ambassadören och lämnat en protestlista med nära 7 000 namn mot ryska massförstörelsevapen och Putins hot om kärnvapenanvändning.

FN bistår, som i andra krigs- och katastrofområden, med humanitär hjälp i Ukraina. Flyktingmottagande och spannmålstransporten i Svarta havet är andra exempel på insatser som tack vare bland annat svenskt stöd till FN hjälper tiotusentals. Vad mer kan göras?

Generalförsamlingen fördömde med överväldigande majoritet (141 röster mot 5) den ryska invasionen. Trots det står ännu flera länder utanför koalitionen mot Putin, bland dem en rad små länder. De behöver stöd för att kompensera för inkomstbortfall när handel med Ryssland upphör.

Generalförsamlingen kan också rekommendera FN-medlemmarna att införa handelshinder, reseförbud och vapenembargo mot Putin och hans regering. Regionala organisationer i Afrika, Latinamerika och Asien bör uppmuntras att följa EU:s exempel och samlas kring sanktioner.

Pressen på Ryssland bör öka genom exempelvis köpstopp för rysk olja och gas, uteslutande av den ryska kärnvapenproducenten Rosatom ur FN:s företagssamarbete Global Compact och fortsatt stopp för idrottsutbyte med Ryssland och Belarus. Just nu förs också en intressant diskussion om möjligheten att anpassa Internationella brottmålsdomstolen eller inrätta en tribunal som kan döma Putin för aggressionsbrott.

FN-chefen António Guterres har talat om Rysslands brott mot FN-stadgan och klargjort att inga fredsförhandlingar kan hållas så länge som Ukrainas territoriella suveränitet inte respekteras. Till dess måste självförsvarsprincipen i FN-stadgan, det vill säga självständiga staters rätt att försvara sig mot angrepp utifrån, upprätthållas. Det är bara möjligt genom att omvärlden fortsätter att förse Ukraina med försvarsmateriel.

En av FN:s viktigaste uppgifter att skydda de små länderna mot hot från de stora, sa den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjöld. I en osäker omvärld blir även Sverige mer osäkert. Att pressa tillbaka Ryssland från Ukraina är en av världssamfundets viktigaste uppgifter. Sverige måste använda sitt inflytande och goda anseende i FN för att samla och utvidga kretsen av länder som kan förmå Putin att avbryta sitt krig.

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet
Sven Svedulf, ordförande i Kungsbacka FN-förening
Gunilla Grunditz, ordförande i Varbergs FN-förening


Stegmar har huvudroll i SVT:s stora höstsatsning
KULTUR & NÖJE 2024-02-22 KL. 09:00
Premium

Stegmar har huvudroll i SVT:s stora höstsatsning

Spelar mannen som kämpade mot fildelningen i "The Pirate Bay"

TV-klipp och nyheter

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp
NYHETER 2024-02-21 KL. 19:30
Premium

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Över 200 vände sig till Brottsofferjouren i fjol

Politiker säger nej till amorteringsfrihet för tennisklubben
SPORT 2024-02-21 KL. 12:15
Premium

Politiker säger nej till amorteringsfrihet för tennisklubben

"Katastrof, total katastrof är det"

Politikerns tunga besked – är obotligt sjuk
NYHETER 2024-02-21 KL. 11:40
Premium

Politikerns tunga besked – är obotligt sjuk

Vänsterpartiets ordförande Viking Bengtsson lämnar sitt uppdrag

Nytt grepp – videoprotest mot detaljplan på Särö
JOBB & PENGAR 2024-02-21 KL. 07:55
Premium

Nytt grepp – videoprotest mot detaljplan på Särö

"Förödande konsekvenser för oss och våra anställda"

20-åringen från Onsala ställs mot giganterna
SPORT 2024-02-20 KL. 19:00
Premium

20-åringen från Onsala ställs mot giganterna

Ebba Kewenter tar plats i prestigeklass i Scandinavium

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-02-21 KL. 20:00
En hårsmån från 15 000 i Scandinavium

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

20 år senare – Eric minns den galna cykelresan

20 år senare – Eric minns den galna cykelresan

I februari 2004 var Eric Ello från Fjärås i full färd med att planera en resa. Han skulle flyga ner till Kapstaden i Sydafrika för att sedan cykla hem igen – hela vägen till Fjärås. Norra Halland fick tag på Eric Ello 20 år efter resan. – Det var ju väldigt spännande att man vågade genomföra en sådan resa, säger Eric Ello.