DEBATT 2023-02-24 KL. 09:45

Debatt: Använd FN för att besegra Putin

Debatt: Använd FN för att besegra Putin

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga, olagliga och oprovocerade invasion i Ukraina. Sedan dess har den ryska krigsmakten dödat och skadat tiotusentals människor och drivit miljoner på flykt. Kriget är ett hot inte bara mot Ukraina och dess invånare utan också mot fred, frihet och demokrati i vår del av världen.

Den svenska FN-rörelsen fördömde direkt det ryska agerandet. Varje vecka under året har Svenska FN-förbundet och andra organisationer stått utanför Rysslands ambassad i Sverige och krävt att kriget upphör. Förbundet har skrivit brev till den ryske ambassadören och lämnat en protestlista med nära 7 000 namn mot ryska massförstörelsevapen och Putins hot om kärnvapenanvändning.

FN bistår, som i andra krigs- och katastrofområden, med humanitär hjälp i Ukraina. Flyktingmottagande och spannmålstransporten i Svarta havet är andra exempel på insatser som tack vare bland annat svenskt stöd till FN hjälper tiotusentals. Vad mer kan göras?

Generalförsamlingen fördömde med överväldigande majoritet (141 röster mot 5) den ryska invasionen. Trots det står ännu flera länder utanför koalitionen mot Putin, bland dem en rad små länder. De behöver stöd för att kompensera för inkomstbortfall när handel med Ryssland upphör.

Generalförsamlingen kan också rekommendera FN-medlemmarna att införa handelshinder, reseförbud och vapenembargo mot Putin och hans regering. Regionala organisationer i Afrika, Latinamerika och Asien bör uppmuntras att följa EU:s exempel och samlas kring sanktioner.

Pressen på Ryssland bör öka genom exempelvis köpstopp för rysk olja och gas, uteslutande av den ryska kärnvapenproducenten Rosatom ur FN:s företagssamarbete Global Compact och fortsatt stopp för idrottsutbyte med Ryssland och Belarus. Just nu förs också en intressant diskussion om möjligheten att anpassa Internationella brottmålsdomstolen eller inrätta en tribunal som kan döma Putin för aggressionsbrott.

FN-chefen António Guterres har talat om Rysslands brott mot FN-stadgan och klargjort att inga fredsförhandlingar kan hållas så länge som Ukrainas territoriella suveränitet inte respekteras. Till dess måste självförsvarsprincipen i FN-stadgan, det vill säga självständiga staters rätt att försvara sig mot angrepp utifrån, upprätthållas. Det är bara möjligt genom att omvärlden fortsätter att förse Ukraina med försvarsmateriel.

En av FN:s viktigaste uppgifter att skydda de små länderna mot hot från de stora, sa den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjöld. I en osäker omvärld blir även Sverige mer osäkert. Att pressa tillbaka Ryssland från Ukraina är en av världssamfundets viktigaste uppgifter. Sverige måste använda sitt inflytande och goda anseende i FN för att samla och utvidga kretsen av länder som kan förmå Putin att avbryta sitt krig.

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet
Sven Svedulf, ordförande i Kungsbacka FN-förening
Gunilla Grunditz, ordförande i Varbergs FN-föreningSENASTE TV-NYHETERNA

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Inga tåg till Göteborg på två månader
NYHETER 2023-03-24 KL. 14:00

Inga tåg till Göteborg på två månader

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Årets småhus utsett – priset till Fjärås
NYHETER 2023-03-24 KL. 09:40

Årets småhus utsett – priset till Fjärås

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.