DEBATT 2024-07-17 KL. 14:00

Debatt: Allt hänger ihop vid försämringar

Debatt: Allt hänger ihop vid försämringar
Ermin Skoric (S).

TV-klipp och nyheter

Vi ser nu hur beslut efter beslut leder till försämringar i välfärden. Vi har en arbetsmiljö för personalen som inte har bemötts av det M-ledda styret i Kungsbacka med några reformer värda namnet. Vi ser försämringarna inom nattpatrullen och demensteamet. Vi ser krisen inom skolorna. Vi ser och vi hör.

Vi hör också jämt och ständigt den där meningen om att man ska klara av ”125 procent välfärd med 75 procent av resurserna”, oftast med hänvisning endast till den demografiska utvecklingen och inget annat. Den återkommer ofta … Vilka prioriteringar görs då?

Om vi börjar med den SD-styrda regeringen så säger den en hel del om den förda politiken och situationen ute i landet. Den SD-styrda regeringen verkar inte bry sig eller förstå att det pågår en sjukvårdskris och uttalanden av statsministern har förstärkt den bilden. Den SD-styrda regeringen fortsätter besluta om smått bisarra förändringar såsom införandet av en lyx-rot.

Nu ska höginkomsttagare få ännu mer avdrag (egentligen bidrag?) för att fixa runt hemmet.

Notan? Troligen i miljardklassen.

Både region- och kommunsektorn har under en längre tid vittnat om tuffare situation för välfärdsverksamheterna såsom skola, vård och omsorg samt specialiserad hälso- och sjukvård. Det är ingen raketforskning att förstå att vi behöver strukturella reformer på kommunal, regional men också nationell nivå för att åstadkomma förändringar.

Det är ingen raketforskning att förstå att en svårare situation inom specialiserad hälso- och sjukvård (primärt sjukhusvård) kan få konsekvenser för utskrivningsklara patienter och personal som tar vid inom exempelvis äldreomsorgen.

Men om man har en regering som väljer att blunda för välfärdskrisen, men samtidigt för en politik som gynnar de som redan har medan svaga grupper går på knäna, då får man en samhällsutveckling därefter. För att säkerställa strukturella reformer på nationell nivå måste det finnas resurser för att kunna använda de finansiella, ekonomiska och reglerande styrmedelmekanismerna som vi har till vårt förfogande för att hålla ihop landet och säkerställa en god välfärd som är trygg och jämlik. Det här handlar inte bara om politisk kompetens utan även ideologi. Vill man ha en välfärd där vi bidrar efter förmåga men tar del efter behov måste man rösta för en politik där resurserna används på rätt sätt.

Kom ihåg, allt hänger ihop.

Ermin Skoric (S), kommunfullmäktigeledamot



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.