DEBATT 2023-12-01 KL. 10:00

Debatt: Alla förlorar på Buschs kulturkrig

Debatt: Alla förlorar på Buschs kulturkrig
Jan Riise (Mp) har synpunkter på Ebba Buschs kulturpolitik. Foto: Fredrik Hjerling

TV-klipp och nyheter

Energi- och näringsminister Ebba Busch har länge haft hög svansföring i energidebatten och hon hänvisar inte sällan till fysikens lagar i sin argumentation. Men ministerns påståenden om det svenska elsystemet vilar snarare på blind ideologisk övertygelse än på fysikens lagar. "Du skola inga andra kraftslag hava vid sidan av kärnkraften”, verkar vara ett av budorden enligt KD.

Busch hävdar bland annat att elsystemet "enligt fysikens lagar” är beroende av kärnkraft och att mer kärnkraft i systemet är en förutsättning för att kunna ha mer vindkraft. Det stämmer inte. Mer vindkraft och solkraft behövs i kombination med mer reglerbar kraft och flexibilitet. Det kan vi få från vattenkraft, pumpkraft, batterier, vätgaslager, värmelager och smart styrning. Men inte ens på en direkt fråga i riksdagen kan Busch backa upp sitt påstående med fakta.

Vidare har energiministern påstått att fysikens lagar gör det omöjligt att flytta el från punkt A till punkt B utan baskraft (läs kärnkraft) i elsystemet. Det stämmer inte. Här är det begränsningar i elnätet som riskerar att fördröja elektrifieringen. Sverige har ett rekordstort överskott på el i princip årets alla timmar.

Tvärtemot Buschs ideologiska övertygelse visar flera tunga studier att det inte bara är möjligt, utan också billigare, miljövänligare och säkrare att satsa på förnybara energikällor. Internationella energiorganet IEA visar i sina analyser att ett system med förnybara energikällor kompletterat med energilagring och smart styrning är billigare. Enligt prognoser för 2050 från Eurelectric är det utbyggnaden av förnybart som kommer dominera, medan kärnkraftens andel minskar.

Det största problemet är dock inte Ebba Busch blinda tro på ny kärnkraft, vi har ju ändå religionsfrihet i Sverige, utan att högern motarbetar förnybar energi och energieffektivisering. Enligt en ny rapport stoppar Tidöpartierna mellan 70-100 procent av nya vindkraftsprojekt. Högerstyrda kommuner runt om i Sverige motarbetar över 100 TWh förnybar energi och regeringen har ansökningar motsvarande 100 TWh havsbaserad vindkraft på sitt bord. Den förnybara energin behöver byggas ut för att förse både industrin och hushållen med billig och miljövänlig energi. Tänk om Ebba Busch vore hälften så intresserad av fysikens lagar – och att faktiskt sänka elpriset för företag och hushåll – som hon är av det politiska spelet. Alla förlorar på det kulturkrig som Ebba Busch har startat.

Linus Lakso (MP), riksdagsledamot, energiingenjör och energipolitisk talesperson

Jan Riise (MP), riksdagsledamot, Halland

ANNONSStopp för eldning – grenar och löv måste samlas in
NYHETER 2024-02-26 KL. 07:41
Premium

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in

Men kommunen osäker på om förändringen är rätt

TV-klipp och nyheter

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York
NYHETER 2024-02-25 KL. 13:00
Premium

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York

... och handbollsklubben behövde komma på fötter

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden
NYHETER 2024-02-25 KL. 09:00
Premium

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden

Vill återskapa huset i Åsa som hon själv har ritat

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.