DEBATT 2023-12-01 KL. 10:00

Debatt: Alla förlorar på Buschs kulturkrig

Debatt: Alla förlorar på Buschs kulturkrig
Jan Riise (Mp) har synpunkter på Ebba Buschs kulturpolitik. Foto: Fredrik Hjerling

TV-klipp och nyheter

Energi- och näringsminister Ebba Busch har länge haft hög svansföring i energidebatten och hon hänvisar inte sällan till fysikens lagar i sin argumentation. Men ministerns påståenden om det svenska elsystemet vilar snarare på blind ideologisk övertygelse än på fysikens lagar. "Du skola inga andra kraftslag hava vid sidan av kärnkraften”, verkar vara ett av budorden enligt KD.

Busch hävdar bland annat att elsystemet "enligt fysikens lagar” är beroende av kärnkraft och att mer kärnkraft i systemet är en förutsättning för att kunna ha mer vindkraft. Det stämmer inte. Mer vindkraft och solkraft behövs i kombination med mer reglerbar kraft och flexibilitet. Det kan vi få från vattenkraft, pumpkraft, batterier, vätgaslager, värmelager och smart styrning. Men inte ens på en direkt fråga i riksdagen kan Busch backa upp sitt påstående med fakta.

Vidare har energiministern påstått att fysikens lagar gör det omöjligt att flytta el från punkt A till punkt B utan baskraft (läs kärnkraft) i elsystemet. Det stämmer inte. Här är det begränsningar i elnätet som riskerar att fördröja elektrifieringen. Sverige har ett rekordstort överskott på el i princip årets alla timmar.

Tvärtemot Buschs ideologiska övertygelse visar flera tunga studier att det inte bara är möjligt, utan också billigare, miljövänligare och säkrare att satsa på förnybara energikällor. Internationella energiorganet IEA visar i sina analyser att ett system med förnybara energikällor kompletterat med energilagring och smart styrning är billigare. Enligt prognoser för 2050 från Eurelectric är det utbyggnaden av förnybart som kommer dominera, medan kärnkraftens andel minskar.

Det största problemet är dock inte Ebba Busch blinda tro på ny kärnkraft, vi har ju ändå religionsfrihet i Sverige, utan att högern motarbetar förnybar energi och energieffektivisering. Enligt en ny rapport stoppar Tidöpartierna mellan 70-100 procent av nya vindkraftsprojekt. Högerstyrda kommuner runt om i Sverige motarbetar över 100 TWh förnybar energi och regeringen har ansökningar motsvarande 100 TWh havsbaserad vindkraft på sitt bord. Den förnybara energin behöver byggas ut för att förse både industrin och hushållen med billig och miljövänlig energi. Tänk om Ebba Busch vore hälften så intresserad av fysikens lagar – och att faktiskt sänka elpriset för företag och hushåll – som hon är av det politiska spelet. Alla förlorar på det kulturkrig som Ebba Busch har startat.

Linus Lakso (MP), riksdagsledamot, energiingenjör och energipolitisk talesperson

Jan Riise (MP), riksdagsledamot, Halland

ANNONS



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.