En ny dom där en västsvensk skogsägare nekades ersättning efter att staten införde ett avverkningsförbud med hänvisning till artskyddsförordningen, belyser en allvarlig urholkning av egendomsskyddet.
Skogsägaren förlorade över 1,5 miljoner kronor, men domstolen menade att han inte drabbats tillräckligt hårt för att få ersättning. Detta exemplifierar en rättsutveckling där individens rättigheter allt oftare åsidosätts.
Även om grundlagen och regeringsformen ändrades 2010 för att stärka egendomsskyddet, är lagtexten fortfarande för vag. Myndigheter och domstolar tolkar den så att ersättning inte behöver ges när staten beslagtar egendom för att bevara miljövärden. Nu arbetar en grundlagskommitté med att stärka individens rättigheter, men det finns signaler på att denna fråga inte kommer att prioriteras. Staten kan därför fortsätta kringgå ersättningsskyldigheten, vilket underminerar förtroendet mellan stat och individ.
Sveriges regering och riksdag måste omedelbart ingripa. Grundlagskommittén har makten att återställa balansen genom att justera lagstiftningen och säkerställa att staten agerar rättvist när den tar över egendom.
Det var så det var tänkt enligt grundlagen – att individens rättigheter skulle respekteras och att rimlig ersättning alltid ska ges.
Helene Gunnarson
Mathilda Clausén Wingårdh
LRF Halland
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.