DEBATT 2022-07-19 KL. 10:00

Alla får inte leva det goda livet

Av Ronny Karlsson

Alla får inte leva det goda livet
Insändarskribenterna kräver bättre satsningar på unga funktionshindrade. Foto. Pixabay.

Vi föräldrar till funktionshindrade ungdomar blir fysiskt illamående när vi läser om vad som inträffat på ett gruppboende i kommunen i början av juli. Man undrar om vi färdats decennier tillbaka till en tid då man ansåg att ”idioter och sinneslöa” kunde behandlas hur som helst. Övergreppen på funktionshindrade har varit många genom tiderna och vi hoppades att man kommit ifrån både övergrepp och kränkande behandling år 2022. Men tydligen inte!
På just detta boende har vi hört att personalen larmat länge och både chefer och personal slutar i hög takt. Det finns till och med föräldrar som har tagit sitt barn därifrån. Ändå händer ingenting!
Återigen blir också Kungsbackas vision ett rent hån, ”alla ska ha rätt att leva det goda livet, hela livet”. Vem gäller detta för? Inte de med funktionsnedsättning i alla fall! Enligt visionen ska kommunen överträffa invånarnas förväntningar, men här klarar man inte ens det mest grundläggande, trots varningssignaler som inte kan vara tydligare.
Orosklumpen växer i magen hos oss som har funktionshindrade barn, som så småningom ska placeras inom bostad med särskild service. Är detta en framtid som väntar våra barn?
Kommunen har ett stort ansvar och det är inte särskilt professionellt av chefsledet att bli överraskade när sådant här händer. Det har ju inte saknats varningssignaler om man bara tar händerna från öronen och slutar blunda. Det finns ju sätt att analysera situationen. Personalomsättning och sjukfrånvaro är väldigt lätt att mäta. Kommunen kan också avtala med en extern konsult som intervjuar personal och chefer som slutar under både tystnadsplikt och anonymisering för att få fram användbar information. Det krävs ingen raketforskning direkt, bara klokt ledarskap.
Att händelser som denna inträffar är inte bara ett underbetyg åt LSS-verksamheten, den visar också på en oförmåga att analysera sin verksamhet och vidta fungerande åtgärder. Det borde göra alla invånare och skattebetalare oroliga.
Det behöver satsas pengar på tillräcklig grundbemanning, löner och fortbildning så att de anställda väljer att stanna kvar, att de trivs på sin arbetsplats och mäktar med att utföra ett professionellt arbete för de svagaste i vårt samhälle. Men det behövs också kunskap och ansvarskänsla i alla led.
2022 är också valår och man kan ju undra vilket parti som är villiga att satsa och genomföra stora förbättringar inom hela funktionsstöd i Kungsbacka. Ni kommunalpolitiker som var på möte med oss på Matverket den 1 juni, vad säger ni om det som inträffar i en verksamhet som ni ansvarar för, bara en månad efter mötet? Är ni förvånade? Vad var det i så fall som ni inte förstod av det som vi berättade? För vi föräldrar är tyvärr inte förvånade alls.
Vi lever i en kommun som gärna klappar sig själv på axeln när det gäller vinster och andra saker men att se till att alla får leva det goda livet hela livet det gör man inte. Gör om och gör rätt!
Funkisföräldrarnas arbetsutskott


SENASTE TV-NYHETERNA

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
POLITIK 2022-08-19 KL. 09:00

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Medmänsklig jubilar firar 30 år
NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

MP vill ha kommunalt artansvar
POLITIK 2022-08-18 KL. 18:00

MP vill ha kommunalt artansvar

Snart dags att rösta - så gick det 2018
NYHETER 2022-08-18 KL. 12:20

Snart dags att rösta - så gick det 2018

Bergands EM är över för denna gången
SPORT 2022-08-18 KL. 11:00

Bergands EM är över för denna gången

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.