Annons

Debatt: Vem vill "på riktigt" satsa på skolan?

Debatt | 08 Juni 2021 10:00

I juni beslutar politiken om kommunbudget 2022. Inget som kanske exalterar gemene man i Kungsbacka. Det är dock ett beslut som påverkar oss alla på ett eller annat sätt. Det är också en tydlig riktningspekare på hur styrande politiker ser på välfärden. Vad vill alliansen med skola, vård och omsorg?

De årliga nedskärningarna fortsätter. Skiva för skiva, hyvlas välfärden bort. ”Ostbiten” blir allt mindre. SKR beräknar att löner och kostnader (PKV) kommer öka med runt 2 % 2022. I Kungsbacka avsätts 1,5 % till detta. Mellanskillnaden får verksamheten bära. Politiker kallar det för effektiviseringar, men vi ser det som nedskärningar.

Signalen är tydlig till alla oss som arbetar i dessa verksamheter. Vi ska springa lite fortare än förra året och åren före det. Verkligheten visar att många inte ens har möjlighet att ta ut sin rast och de pauser som behövs under arbetsdagen. Våra möjligheter att utföra vårt uppdrag försämras.

Det vore mycket naivt att tro att nedskärningarna inte kommer få negativa konsekvenser på kvalitén i skolan och elevernas måluppfyllelse. Med färre vuxna påverkas också elevernas trygghet och studiero. Detta innebär en ökad arbetsbelastning och försämrad arbetsmiljö för alla som arbetar i skolan.

Ni som är otåliga, ni kommer inte behöva vänta så länge. Nästa år är det val och snart är de här, partiernas efterlängtade och fagra vallöften. Frågan är vem som ”på riktigt” vill satsa på skolan och vår framtid? Hur vill du ha det?

LÄRARFÖRBUNDET KUNGSBACKA

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Deppigt värre

Fotboll I den 93: minuten hände det som inte fick hända. Lindome släppte in dagens andra mål vilket ...

Storförlust men inte utspelade

Fotboll Onsala BK åkte ner till Skåne för att ställa sig mot seriens kanske bästa lag, nä...

Löpvilja trots värme

Sport Det fanns en stor löpvilja när den 124:e upplagan Kungsbackaloppet gick av stapeln. Trots dryga trettio grader tog ...
Annons